Holandija: Počeo složen proces formiranja nove vlade

U Holandiji je danas počeo složen proces formiranja nove vlade.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.03.2021.

15:50

Holandija: Počeo složen proces formiranja nove vlade
Foto: Alexandre Rotenberg/Shutterstock

Lideri partija koje su osvojile mesta na prošlonedeljnim parlamentarnim izborima saopštili su željene koalicione opcije.

Jedan po jedan, lideri su se sastali sa dvojicom "tragača" imenovanih da izvrše preispitivanje mogućih koalicija i prijave ih novoizabranom donjem domu parlamenta pre njegove prve sednice 31. marta, preneo je AP.

"Tragači" dolaze iz partija koje su osvojile najviše mandata na izborima održanim prošle srede, Narodne stranke za slobodu i demokratiju (VVD), sa premijerom u tehničkom mandatu Markom Ruteom na čelu, i centrističke stranke D66, koja je zabeležila jedan od svojih najboljih izbornih rezultata i postala druga najveća stranka u zemlji. Ruteova stranka VVD osvojila je 35 od 150 mesta u donjem domu parlamenta, dok je D66 osvojio 23 poslanička mesta.

Ako se dogodi, kako se očekuje, da Rute postane predvodnik naredne vlade, ovaj 54-godišnjak biće na čelu četvrte koalicije i postaće holandski premijer s najdužim stažom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: