Nemački ambasador: Iskreno nam je žao

Ne postoje finalni rokovi kada je reč o dijalogu Srbije i Kosova, ali ne vidim zašto bi se bez potrebe odugovlačio proces, izjavio za Blic nemački ambasador.

Izvor: Blic

Ponedeljak, 22.03.2021.

07:10

Nemački ambasador: Iskreno nam je žao
Screenshot TV Prva

Što se brže nađe rešenje, tim bolje, kazao je u intervjuu za taj beogradski list "Blic" nemački ambasador Tomas Šib. On naglašava da je u interesu svih, pre svega građana Srbije, da se u okviru takozvanog dijaloga o normalizaciji pronađu održiva rešenja za sva otvorena pitanja.

"Normalizacija u principu takođe znači da će se ljudi u Srbiji i na Kosovu međusobno posećivati i poslovati jedni s drugima, bez suvišnih birokratskih prepreka. Što se brže reše svi postojeći problemi vezani za normalizaciju, tim bolje za Srbiju i celi region. To bi Srbiju i Kosovo znatno približilo cilju članstva u EU", istakao je on.

Upitan da prokomentariše činjenicu da Srbijaprošle godin enije otvorila ni jedno poglavlje u pristupu Uniji, Šib odgovara:

"Iskreno nam je žao što tokom prethodne godine nije otvoreno nijedno poglavlje. Izričito bismo pozdravili ukoliko bi bio ostvaren napredak u sprovođenju reformi u oblasti vladavine prava, što bi onda rezultiralo i znatnim napretkom u pregovorima o pristupanju tokom ove godine. U to spada i suštinski napredak u sprovođenju pravosudne reforme, u borbi protiv korupcije i u vezi sa medijiskom situacijom. Pozdravljamo što je Vlada Republike Srbije izjavila da su reforme u oblasti vladavine prava i borba protiv organizovanog kriminala prioritet. Optimističan sam da će Vlada svoj mandat, koji je osvojila sa ubedljivom većinom na prošlim izborima, sada iskoristiti kako bi posvećeno nastavila rad na tome", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: