Dr Tiodorović: "Ako bi se sve sprovodilo za mesec dana..."

Beograd -- Član Kriznog štaba dr Branislav Tiodorović izjavio za TV Prva da su sada pred nama dve alternative. Jedna je otvoriti sve, a druga zatvoriti.

Izvor: B92
Podeli
Screenshot TV Prva
Screenshot TV Prva

Prema njegovim rečima, bilo je neophodno produžiti postojeće mere koje su na snazi, jer nije smelo da se ponovi da se napravi velika pauza između najstrožih mera. Na snazi je sada kompromisno rešenje, odnosno, kako kaže, ljudima je moralo da se vrati ono što im je neophodno za normalan život.

Jer zamislite, naveo je kao primer dr Tiodorović, da nekome pukne vodovodna cev, njemu je potreban majstor, materijal vodovodni da to popravi.

Potrebno je da dođemo do mera koje neće ugrožavati zdravlje, a to je, kako ističe, ovo kompromisno rešenje u okviru kog su zatvoreni oni objekti u kojima dolazi do najvećeg broja zaražavanja - tržni centri i ugostiteljski objekti.

"Sada imamo dve alternative. Pustiti da sve radi i rigorozno kontrolisati, a druga je zatvoriti sve, potpuno. Ali takva mera nije dala rezultat ni u mnogim evropskim zemljama", rekao je dr Tiodorović.

Mi pokušavamo da napravimo kontrolisanu situaciju, a to je smanjiti mogućnost zaražavanja ljudi i zato su ostala zatvorena mesta na kojima se to i događa. A to su tržni centri i ugostiteljski objekti, rekjao je dr Tiodorović.

Upitan zašto kazne za kršenje mera nisu mnogo strože, Tiodorović objašnjava da je to kompleksno pitanje i dodaje da je ubeđen da zapravo velika većina građana poštuje sve mere Kriznog štaba.

On je ocenio da trenutno nema prostora za popuštanje od po nekoliko dana. "Mi se nalazimo u vanrednoj situaciji, bolnički kapaciteti i kovid ambulatne su prepunjene. Na putu smo, prema tome, da situaciju ocenimo kao katastrofalnu", rekao je Tiodorović za TV Prva. Dodao je da je trenutak da se problemom bavimo odlučno, jer je u kovid bolnicama možda i najveći pritisak do sada.

"Kada bi u mesec, mesec i po, sproveli mere u potpunosti, uz jaku kontrolu, i obuhvat, bili bi u drugačijoj situaciji. Imali bi samo sporadične slučajeve, a ne kao sada", smatra on i dodaje da ako bi sprovodili mere, do početka leta bi situacija mogla da bude bolja, pa da se razmišlja da se ide i na letovanje.

Prema njegovim rečima, o otvaranju ugostiteljskih objekata i tržnih centara razgovaraće se tek ukoliko narednih dana počne da opada broj pozitivnih i obolelih, pa se bolnice malo rasterete

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 247 idi na stranu