Od 6 ujutru nove mere; Posebna napomena Vlade Srbije

Krizni štab za suzbijanje koronavirusa predložio je u nedelju nove mere za suzbijanje epidemije, koje će važiti od ponedeljka 22. marta od 6 časova ujutru.

Izvor: B92
Podeli
Foto: B92/ J.J./ arhiva
Foto: B92/ J.J./ arhiva

Pročitajte još:

U ponedeljak vakcinacija AstraZenekom bez zakazivanja

Posebni punktovi za vakcinaciju studenata

Zbog opasnosti širenja zarazne bolesti kovid-19, ostaju zatvoreni ugostiteljski objekti – kafići, restorani, noćni klubovi i barovi kao i tržni centri. Svi objekti prodaje hrane i ustanove kulture (bioskopi, pozorišta, galerije i biblioteke) mogu da rade do 21 čas, svi ostali objekti do 20 časova, po sledećim uslovima:

Objekti koji budu otvoreni moraju obezbediti poštovanje mere od minimum devet kvadratnih metara po osobi ili posetiocu. Izuzetak su fitnes klubovi, spa centri, teretane i slično gde mora biti obezbeđeno šesnaest kvadratnih metara po osobi. Ovo znači da ukoliko prodavnica ili na primer frizerski salon ima 90 kvadratnih metara, unutar tog objekta može boraviti istovremeno najviše 10 osoba. Isto pravilo se primenjuje na teretane – unutar fitnes centar od 160 kvadratnih metara ne sme boraviti više od 10 osoba. U broj prisutnih osoba u objektu ulaze i zaposleni (frizer, prodavac, fitnes instruktor).

Vlada Srbije napominje da će od sutra ujutru biti pojačan inspekcijski nadzor poštovanja upravo ove mere – poštovanja dozvoljenog prostora po osobi unutar objekta, kao i postojanja kovid redara u datom objektu.

Bitna napomena je da je ugostiteljskim objektima dozvoljena šalterska prodaja hrane i pića, kao i da se dostava može vršiti 24 sata dnevno. Hotelski restorani i kafei mogu usluživati samo i isključivo goste hotela sa prijavljenim boravkom do 21 sat.

Vlada Republike Srbije i ovim putem još jednom poziva na poštovanje svih epidemioloških mera i apeluje na ličnu odgovornost svih građana. Sve mere uvode se radi zaštite zdravlja stanovništva i svođenja socijalnih kontakata na minimum ali do konačne pobede nad pandemijom potreban je doprinos svih pojedinaca u društvu.

Vakcinacija protiv zarazne bolesti kovid-19 odvijaće se bez prekida po unapred utvrđenom planu i u narednim danima.

Vesić: To je jedini način

Porast broja umrlih, zaraženo preko 4.000

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji se obratio putem svog Fejsbuk profila, istakao je da je to jedini način da se očuvaju radna mesta.

Vesić je zahvalio premijerki na razumevanju za privredu i dodao da će sredinom nedelje biti održan još jedan sastanak na kome će biti razmatrano stanje.

"Tokom nedelje verovatno u utorak ili sredu, biće održan novi sastanak gde će se procenjivati efekti mera", rekao je Vesić.

Kisić Tepavčevićeva: Ne vidi se kraj

Minstarka Darija Kisić Tepavčevič u "Jutru" Tv Prve govorila je o situaciji sa koronavirusom u Srbiji.

"Brojevi govore sami po sebi, ali to nisu brojevi, to su stvarni ljudi koji nam umiru svakodnevno. Imamo ovih dana dva paralelna sveta - ljude koji su u bolnicama, i ljude na ulicama ljude koji izlaze, druže se, igraju kolo i ne poštuju mere", rekla je ona za TV Prva.

Kisić Tepavčevićeva je istakla da su lekari već više od godinu dana na granici fizičke izdržljivosti i da sa druge strane ima nesavesnih građana i mnogih koji trpe posledice te da je teško u toj situaciji razmatrati mere koje su najprimerenij.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 247 idi na stranu