Priboj: Svaki drugi vozač vozi pod dejstvom narkotika

Testiranje vozača motornih vozila na prisustvo psihoaktivnih supstanci, među prvima u Srbiji je zaživelo u Priboju.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: Rina
Foto: Rina

Policija tokom svakodnevne kontrole saobraćaja, na osnovu neobičnog ponašanja, vozače upućuje na testiranje koje se vrši u službi Hitne pomoći pribojskog Doma zdravlja. Uzorci se uzimaju iz urina a procedura traje kratko, svega nekoliko minuta.

"Mi sa ovim testovima možemo da konstatujemo prisustvo čak 10 vrsta psihoaktivnih supstanci. Kod testiranih najčešće registrovane supstance su kokain i marihuana", kaže doktorka Tatjana Milentijević, načelnica Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja u Priboju.

Test na prisustvo psihoaktivnih suspstanci vrši lekar. Rezultati testa mogu otkriti prisustvo lakih i teških droga u organizmu, čak i do 15 dana nakon uzimanja opijata.

"Ovo je trenutno najbolji test koji postoji, jer obuhvata sve vrste droga za koje mi znamo", kaže doktorka Milentijević.

Ona je apelovala da pacijenti, koji imaju hroničnu terapiju iz koje se mogu detektovati određene psihosupstance, ne sedaju za volan, dok koriste tu vrstu terapije.

Savet za bezbednost saobraćaja opštine Priboj sve svoje aktivnosti sprovodi u cilju poboljšanja saobraćajne kulture i bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

"Ako našim programom i našim radom, sačuvamo bar jedan život, Savet je opravdao svoje postojanje", rekao je Drago Drobnjaković, predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Priboj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 247 idi na stranu