Priboj: Svaki drugi vozač vozi pod dejstvom narkotika

Testiranje vozača motornih vozila na prisustvo psihoaktivnih supstanci, među prvima u Srbiji je zaživelo u Priboju.

Izvor: B92

Nedelja, 21.03.2021.

12:22

Priboj: Svaki drugi vozač vozi pod dejstvom narkotika
Foto: Rina

Policija tokom svakodnevne kontrole saobraćaja, na osnovu neobičnog ponašanja, vozače upućuje na testiranje koje se vrši u službi Hitne pomoći pribojskog Doma zdravlja. Uzorci se uzimaju iz urina a procedura traje kratko, svega nekoliko minuta.

"Mi sa ovim testovima možemo da konstatujemo prisustvo čak 10 vrsta psihoaktivnih supstanci. Kod testiranih najčešće registrovane supstance su kokain i marihuana", kaže doktorka Tatjana Milentijević, načelnica Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja u Priboju.

Test na prisustvo psihoaktivnih suspstanci vrši lekar. Rezultati testa mogu otkriti prisustvo lakih i teških droga u organizmu, čak i do 15 dana nakon uzimanja opijata.

"Ovo je trenutno najbolji test koji postoji, jer obuhvata sve vrste droga za koje mi znamo", kaže doktorka Milentijević.

Ona je apelovala da pacijenti, koji imaju hroničnu terapiju iz koje se mogu detektovati određene psihosupstance, ne sedaju za volan, dok koriste tu vrstu terapije.

Savet za bezbednost saobraćaja opštine Priboj sve svoje aktivnosti sprovodi u cilju poboljšanja saobraćajne kulture i bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

"Ako našim programom i našim radom, sačuvamo bar jedan život, Savet je opravdao svoje postojanje", rekao je Drago Drobnjaković, predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Priboj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: