"Bio sam u Srbiji 1993. godine, mnogo je napredovala"

Zamenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer ocenio je da je Srbija znatno napredovala.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI
EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

On je dodao i da su bilateralni odnosi Srbije i SAD snažni, kao i da postoji jasna zajednička vizija budućnosti.

Palmer je na konferenciji "Budućnost odnosa SAD i Srbije i politika SAD prema Zapadnom Balkanu", u organizaciji Kongresa srpsko-američkog prijateljstva (KSAP) i Ist vest bridž (East West Bridge, EWB), govoreći o Srbiji iz 1993. godine kada je bio u poseti našoj zemlji i Srbiji danas, istakao da je jasno da se desio napredak.

Kako je rekao, prilikom poslednje posete video je optimističnije i pozitivne ljude, što je potpuno razumljivo usled različitih okolnosti sredinom devedesetih, kao što su rat i sankcije, saopštili su KSAP i EWB.

U razgovoru sa osnivačem EWB Jovanom Kovačićem, Palmer je rekao da je posebno značajan vidljiv napredak koji je Srbija doživela poslednjih godina, iako postoji prostor za napredak, a jasno je da optimizam dele i SAD.

"Moj utisak sa poslednjih razgovora sa zvaničnicima Srbije jeste da su fundamentalno, bilateralni odnosi dve zemlje snažni, ali da postoji i jasna zajednička vizija budućnosti i vizija budućnosti Srbije kao članice EU, sa svim oblastima koje je kvalifikuju, kao ekonomski snažne države", poručio je Palmer.

Ponovio je da SAD podržavaju evropski put Srbije, a govoreći o evroskepticizmu u srpskoj javnosti, poručio je da to nije nerazumljivo imajući u vidu da su reforme, koje se na kraju pokažu vredne truda, ponekada teške.

"Put ka članstvu u EU je težak i često izgleda beskrajan. Ipak, u praksi se pokazalo da kada neka zemlja dođe do svog cilja, građanima postane jasno da benefiti daleko prevazilaze poteškoće. Očekujem da će takav slučaj biti i sa Srbijom, odnosno, kada ljudi vide prave benefite od članstva, da će podrška evropskom putu porasti", kazao je Palmer.

Istakao je i da je važno da balkanske zemlje znaju da je put reformi važan i uvek prepoznat i nagrađen.

Govoreći o mini-Šengenu, Palmer je naglasio važnost regionalnog povezivanja i inicijativa koje dalje podstiču rast i prosperitet.

Podsetio je na konstruktivnu ulogu Srbije u regionalnim inicijativama kakva je mini-Šengen, ali i dodao da bi voleo da vidi podršku čitavog regiona inicijativama kakva je ta, koje su usmerene na solidarnost i povezivanje.

Upitan da prokomentariše značaj DFC-a za saradnju Srbije i SAD, Palmer je rekao da je dolazak američke razvojne agencije najbolji pokazatelj dobrih namera SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 434 idi na stranu