"Srbija je na to pristala, odavno"

Beograd -- Iz Brisela je juče stigla vest da je za Srbiju spremljena nova metodologija pristupa EU. Ministarka Srbije kaže da smo na to odavno pristali.

Izvor: Tanjug
Podeli
jorisvo/depositphotos
jorisvo/depositphotos

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je Srbija saglasnost za novu metodologiju prijema u EU dala odavno, a ona donosi pre svega snažnije političko vođenje i nadzor procesa i od EU i kandidata za članstvo.

Komentaršići principe nove metodologije EU, koje je predstavio komesar Varhelji, Jadranka Joksimović je istakla da je Srbija odavno dala saglasnost na novu metodologiju.

"Predsednik Vučić, čini mi se, još prošlog jula, i mi kao Vlada Srbije", rekla je ona za RTS.

Dodala je da je tako pokazan visok nivo poverenja, jer je nova metodologija bila prihvaćena u trenutku kada niko nije znao kako će ona da izgleda.

"Time smo pokazali poverenje u namere EU prema politici proširenja i Zapadnom Balkanu i Srbiji, a sa druge strane pokazali da smo spremni da nastavimo proces evropskih integracija, ma kakva da nova pravila budu, jer je to naše strateško opredeljenje", rekla je Jadranka Joksimović.

Dodala je da predstoji izjašnjavanje država članica EU o novoj metodologiji pa će se videti hoće li biti izmena, ali da je otprilike to sada zaokružen paket principa.

"Ono što je najvažnije jeste da metodologija, bar što se tiče nas koji smo već u pregovorima, pojačava one elemente koji su već bili važni u našem procesu, koji je mnogo rigorozniji nego oni vođeni sa drugim državama, koje su sada članice EU", objasnila je Jadranka Joksimović.

Istakla je da se to odnosi pre svega na političke kriterijume i vladavinu prava, a to su poglavlja 23 i 24 u okviru klastera 1 - Osnove, jer bez napretka u tom delu, nema napretka ni u drugim oblastima pregovora.

"Sada je to posebno naglašeno, kao najvažniji segment, klaster 1, gde se nalaze ta poglavlja i merenje napretka u tim oblastima će biti dodatno posmatrano i analizirano ne samo od Evropske komisije već i od država članica EU."

Navela je da se uvodi nova uloga već postojećeg formata međuvladinih konferencija, koje postaju najviši nivo strateškog međudržavnog dijaloga, na visokom političkom nivou ministara država članica i Srbije.

"To je važno, jer je to onda jedan transparentniji princip. Da vidimo šta zaista države članice EU precizno očekuju od Srbije kada je, recimo, reč o vladavini prava, borbi protiv korupcije, reformi pravosuđa, borbi protiv organizovanog kriminala i drugim glavnim temama", rekla je Jadranka Joksimović.

Ona je ocenila da se korektivne mere, koje su deo predloga, pre svega odnose na one države na koje se prvi put primenjuje metodologija, a da se na Srbiju odnose u nešto drugačijem smislu.

"Miimamo postojeći pregovarački okvir koji se neće menjati. Sve promene se adaptiraju u taj okvir. Za nas su vrlo jasne korektivne mere koje su i do sada postojale. Dakle i normalizacija u dijalogu Beogada i Prištine, i da nema napretka ka EU ako nema napretka u oblasti vladavine prava, u regionalnoj saradnji i dobrosusedstvo itd.", rekla je ministarka za evropske integracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu