Vučić: Kosovo nije naše breme, nego naš krst VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas obeležavanju Dana sećanja na 17. mart 2004. godine - pogrom na Kosovu i Metohiji.

Izvor: B92

Sreda, 17.03.2021.

12:40

Vučić: Kosovo nije naše breme, nego naš krst VIDEO
FOTO TANJUG/ RADE PRELIÈ/ bg

Dan sećanja obeležava se u Narodnom pozorištu od 13 časova.

Podsetimo, poglavar Srpske pravoslavene crkve patrijarah Porfirije služio je danas pomen u Pećkoj patrijaršiji za postradale u martovskom pogromu pre 17 godina.

On se pomolio za mir među svim ljudima koji tu žive bez obzira na njihovu veru i naciju.

Prema procenama UNMIK-a, na 33 lokacije u pogromu, koji je trajao dva dana, učestvovalo je oko 60.000 Albanaca. Čak 800 kuća je uništeno, a 35 srpskih crkava i manastira je oskrnavljeno, spaljeno, porušeno.

Tokom dva dana pogroma gorela je Bogorodica Ljeviška (pod zaštitom Uneska), Prizrenska bogoslovija i Hram Svetog Ðorđa, crkva Hrista Spasa i konak manastira Svetih arhangela kod Prizrena, miniran je manastir Svetih Kozme i Damjana u Zočištu, manastir Devič. Reč je o prethodno dobro isplaniranom simultanom etničkom napadu Albanaca tokom kojeg je proterano 4.012 Srba, ubijena je najmanje 21 osoba (deset Srba ubili su Albanci, a 11 Albanaca međunarodne snage bezbednosti), dok se dve osobe vode kao nestale.

Povređeno je najmanje 950 ljudi, od kojih 150 Srba, kao i desetine pripadnika međunarodnih snaga koji su se sukobili s lokalnim Albancima štiteći Srbe i njihovu imovinu. Porušeno je oko 935 srpskih kuća, oštećeno deset opštinskih zgrada (škole, bolnice, pošte...), kao i 100 verskih objekata, od kojih je spaljeno 35, uključujući 18 spomenika kulture.

Procenjuje se da je u pogromu učestvovalo preko 60.000, a procesuirano je svega 400 osoba, od kojih su neki kažnjeni veoma blagim kaznama.
"Možda postoji vreme u kom smo nemoćni da sprečimo nepravdu, ali o zločinu ne ćutimo ko god da ga je počinio. Ne može da postoji razlog za obračun s pripadnicima čitavog jednog naroda", kaže na početku predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Pogrom prevazilazi sve ostale zločine, jer nije samo čin, već i namera i plan da se očisti neka tetiriorija od pripadnika neke nacije ili vere."

"Paljenje kuća, uništavanje crkava preciznije govore o namerama. Posle 17. marta ne samo da nije trebalo da postoje Srbi na Kosovu, nego nije trebalo da postoji ništa gde mogu da se vrate. Ognjem i mačem - tako je trebalo da se 2004. završi sa Srbima na Kosovu", kaže.

Kako kaže, zapamtili smo i naučili svaku lekciju kada smo bili gubitnici.

"Srbija hoće kompromis, a ne rešenje u kom nema Srbije i njenog naroda", kaže.

Kako navodi, Srbija kao i svi dugi ima pravo da brine o svom narodu.

"Srbija to radi ne zveckajući oružjem. Ali to ne znači da će Srbija dozvoliti da se 17. mart ponovi". dodaje Vučić i navodi da je jedino što tražimo da nam se dopusti da izvršimo svju obavezu - da pamtimo". smatra predsednik.

"Kosovo nije naše breme, nego naš krst", kaže predsednik na kraju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: