EU ima nova pravila za Srbiju - non pejper

Brisel -- EU ima četiri principa nove metodologije za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, saznaje Tanjug.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija, Foto: Profimedia
Ilustracija, Foto: Profimedia

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji predstaviće danas u Briselu zemljama članicama EU dokument kojim se predlaže način primene nove, revidirane metodologije u pristupnom procesu Srbije.

Tzv. ”non pejper", u koji je Tanjug imao uvid, naglašava da predložene promene, u okviru revidirane metodologije, moraju biti primenjene u okviru postojećeg pregovaračkog okvira i uz saglasnost Srbije, na čemu je Beograd insistirao.

Dodaje se i da revidirane metodologije mora da bude u obostranom interesu kao Srbije tako i zemlja članica. Dokumentom su predstavljena četiri osnovna principa budućeg procesa pristupnog procesa Srbije EU.

Prvi insistira na kredibilnosti procesa i još više fokus stavlja reforme u oblasti vladavine prava. Konstatuje se da ”nova poglavlja ne bi trebalo zatvarati sve dok se ne ispune prelazna merila u fundamentalnim poglavljima 23 i 24”.

Drugi princip podrazumeva ”snažnije političko upravljanje procesom” pristupanja, što bi trebalo da zemljama članicama da veću ulogu u nadzoru i pregledu postignutog napretka u Srbiji.

”Međuvladine konferencije i Savet za stabilizaciju i pridruživanje trebalo bi da služe jačanju dijaloga zemalja članica i Srbije, sa jasnim smernicama kada je reč o ključnim reformskim procesima neophodnim za napredak”, stoji u tekstu predloga Komisije.

Prva takva Međuvladina konferencija Srbije i EU trebalo bi da posluži za pojašnjenje primene nove metodologije i planiranje, a ”Srbija bi mogla i da otvori klastere ukoliko ispuni merila za otvaranje, a zemlje članice se saglase da je došlo do značajnog napretka u vladavini prava”.

Treći princip revidirane metodologije ističe važnost ubrzanja dinamizma pristupnih pregovora koje Srbija vodi sa EU, što bi trebalo da se postigne kroz otvaranje više poglavlja obuhvaćenih u šest klastera.

Srbija je do sada otvorila sva poglavlja iz prvog tzv ”fundamentalnog” klastera, a Evropska komisija predlaže da što pre krene u procenu pripremljenosti zemlje u svakom od preostalih klastera kako bi se identifikovali osnovni nedostaci i smernice za njihovo otvaranje.

Još jednom se naglašava da će se ”paralelno” sa pripremom za otvaranje poglavlja po klasterima raditi na izveštajima o napretku zemlje u oblasti vladavine prava što će biti dodatni uslov nove korake u pristupnom procesu.

Istovremeno, najavljuje se i ubrzanje integracionih mera tokom usklađivanja Srbije sa politikama i standardima EU.

Evropska komsija je kao četvrti princip budućeg pristupnog puta Srbije izdvojila predvidljiivost procesa.

U tekstu predloga, u koji je Tanjug imao uvid, insistira se na tome da EU ”bude jasnija u svijim očkevanjima” od Srbije kako bi zemlja mogla da se fokusira na konkretne sledeće korake na putu pristupanja, na merila za zatvaranje poglavlja, odnosno prioritetne reforme.

U okviru ovog principa predlažu se i ”korektivne mere u slučaju problema tokom pregovora”, što se odnosi na sankcionisanje ozbiljnih stagnacija ili eventualnog nazadovanja u primeni reformi.

Godišnji izveštaji Evropske komisije i po novoj revidiranoj metodologiji bi trebalo da ostanu ključni u analizi napretka Srbije na putu ulaska u EU.

Nakon što Evropska komisija danas predstavi svoj predlog o konkretnim koracima u budućem procesu pristupanja Srbije, o tome bi trebalo da se izjasne i pojedinačno zemlje članice EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu