Najmanje dve osobe ubijene na protestima u Mjanmaru

Snage bezbednosti u Mjanmaru su danas vatrenim oružjem ubile najmanje dve osobe posle mirnih prepodnevnih demonstracija širom te zemlje.

Izvor: B92

Utorak, 16.03.2021.

18:41

Najmanje dve osobe ubijene na protestima u Mjanmaru
EPA-EFE/ STRINGER

Demonstracije se održavaju protiv vladavine vojne hunte uvedene državnim udarom prošlog meseca.

Po podacima Ujedinjenih nacija, 149 ljudi je ubijeno od izbijanja demonstracija posle vojnog puča 1. februara kojim je vojska zbacila vladu Aung San Su Ći, dok nezavisno Udruženje za pomoć političkim zatvorenicima tvrdi da su ubijena 183 čoveka.

Portparolka Kancelarije UN za ljudska prava Ravina Šamdasani izjavila je da je u ponedeljak ubijeno najmanje 11 ljudi, a tokom vikenda 57.

Po izveštajima iz Mjanmara broj žrtava je veći, ali se to ne može proveriti.

"Ubijanje demonstranata, proizvoljno hapšenje i mučenje zatvorenika, o čemu ima izveštaja, krše osnovna ljudska prava i jasno prkose pozivima Saveta bezbednosti UN na uzdržavanje, dijalog i povratak Mjanmara na demokratski put", rekao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Puč je prekinuo godine sporog napredovanja Mijanmara ka demokratiji posle pet decenija stroge vojne vlasti, koja je dovela do međunarodne izolacije i sankcija.

Demonstranti u pojedinim oblastima izbegavaju sukobe, te su i danas održali povorke uz sveće pred zoru, a drugde se čak i ne okupljaju nego krišom postavljaju transparente ili ređaju kartonske siluete ljudi, kao u povorci.

Neki drugi su međutim tražili stranu oružanu intervenciju i proglasili "stanje građanske samoodbrane od hunte" koja ih je smesta stavila van zakona.

Mobilna telefonija je u celoj zemlji u prekidu od nedelje da bi se demonstrantima otežalo priređivanje protesta i da ne bi bilo direktnih video-prenosa mobilnim telefonima napada bezbednosnih snaga na demonstrante.

Najveće nasilje koje je odnelo i najviše života zabeleženo je u Jangonu i okolnim naseljima, te je u nekim četvrtima zato uveden policijski čas, a u industrijskom području je u nedelju zapaljeno nekoliko fabrika, uglavnom u kineskom vlasništvu, što je izazvalo gnev Pekinga.

Hiljade stanovnika te oblasti napustile su danas to područje, neki zbog bezbednosti, a drugi jer su ostali bez posla.

Nekoliko država Zapada je uvelo sankcije generalima, ali hunta je uverena da može da izdrži pritisak, posebno uz pomoć Kine, diplomatskog saveznika koji može da blokira odluke u Ujedinjenim nacijama i pomogne finansijski zbog gubitka investicija.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je u Tokiju, tokom razgovora sa japanskim zvaničnicima, da se Vašington zalaže za demokratske principe u Mjanmaru, a to su demokratija, poštovanje ljudskih prava, pravna država.

Blinken je rekao da su te vrednosti ugrožene u Mjanmaru jer je vojska oborila rezultat demokratskih izbora i surovo guši mirne proteste.

Japanski ministar spoljnih poslova Tošimitsu Motegi rekao je da deli tu zabrinutost svog gosta Blinkena, posebno zbog civilnih žrtava i tražio da vojne vlasti Mjanmara odmah oslobode izabranu premijerku Aung San Su Ći i obnove demokratski poredak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: