Odlučeno: Nema policijskog časa, ali nas čeka pet dana zatvaranja

Završena sednica Kriznog štaba. Donete nove mere. Od sutra do ponedeljka režim rada i života biće kao prošlog vikenda.

Izvor: B92

Utorak, 16.03.2021.

08:44

Odlučeno: Nema policijskog časa, ali nas čeka pet dana zatvaranja
Tanjug/Dragan Kujundžiæ

Sve se zatvara u sredu, četvrtak, petak, subotu i nedelju. Nema policijskog časa, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je, nakon sednice Kriznog štaba, saopštila da će se najnoviji presek stanja uraditi za vikend.

"Ovo je kompromisno rešenje, vidite da smo dugo i žustro raspravljali. Tri stvari smo pokušali da spojimo: zdravstveni sistem, ekonomiju i mentalno zdravlje ljudi", kazala je premijerka i ponovila da je medicinski deo tražio i mere oročene na 14 dana.

Istakla je i da je o svemu razgovarala s predsednikom Srbije, kao i o mladim ljudima, koji trpe veliki pritisak, kao i o ekonomiji, ali i sa ministrom finansija zbog velikog dela privrede koji trpi zbog mera.

"Očekujemo da u narednim nedeljema masovna vakcinacija počne da daje rezultate. Nećemo, naravno, moći odmah da proglasimo pobedu. Ali,trudimo se svaki dan da nađemo najbolji odgovor na krizu u kojoj se nalazimo", kazala je ona i dodala da je jedini put iz ovoga "vakcinacija, vakcinacija, vakcinacija".

Premijerka je potom rekla i da je zamolila predsednika Srbije da pozove kineskog kolegu i zamoli da nam ranije od dogovorenog stigne velika količina "Sinofarmovih" vakcina. "Imamo i stići će još vakcina, sputnjika, Fajzera. Imamo i Astrazeneku, koja je odlična vakcina, ali je nažalost protiv nje pokrenuta kampanja. Mi smo sigurni u tu vakcinu, i svaka vakcina je bolja od nevakcinisanja", kazala je ona.

Zašto se toliko čekalo s merama?

Na pitanje novinara zašto se toliko čekalo s donošenjem rigoroznih mera, premijerka je rekla da je situacija vrlo komplikovana, jer je borba protiv koronavirusa nezamislivo skupa, jer koštaju testovi, lekovi, sve terapije koje se daju. Ako se ne puni budžet, novca za to neće biti, objašnjava Brnabićeva.

S druge strane, poseban problem je prenapregnut zdravstveni sistem, koji je u izuzetno teškoj situaciji već godinu dana, a treća, takođe važna stvar je mentalno zdravlje građana, sigurno pogođeno svim merama.

"U odnosu na sve to vagamo. Nije bilo sednice, ali mi smo radili i u subotu, nedelju, juče, razgovarali i sa predsednikom da vidimo kako i on sagledava situaciju i kakav savet može da pruži, kako da uradimo najbolje", rekla je Brnabićeva.

Da nije kompromisa, pukli bismo

Ponovila je da su sve današnje odluke rezultat kompromisa, kao sva dosadašnja rešenja. Opet je rekla da je stav Kriznog štaba da bi te mere trebalo da važe na period od 14 dana.

"Rad Kriznog štaba je izuzetno težak, spekuliše se kako su žustre sednice Kriznog štaba i koliko ima razlika između političkog, privrednog dela i medicinskog dela... Ali, to je sasvim normalno i rad Kriznog štaba je primer kako se rad i u teškim okolnostima, kako se postižu kompromisi i gura dalje. Svi i dalje razgovaramo i sučeljavamo argumente."

Dodaje da svi tu budu pomalo nezadovoljni, ali da mere, ipak, daju dobre rezultate.

"Da nemamo kompromise, ili bi privreda propala ili bi potpuno pukao zdravstveni sistem. Ovako svi zajedno i dalje držimo glavu iznad vode. Imamo mnogo žustrih rasprava, ali i dalje guramo i kompromisima idemo u pravom smeru", kazala je premijerka Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

111 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: