Tači traži od suda za zločine OVK da povuče optužnicu

Odbrana bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija zatražila je od suda za zločine OVK da povuče optužnicu protiv njega .

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.03.2021.

11:19

Tači traži od suda za zločine OVK da povuče optužnicu
EPA/VALDRIN XHEMAJ

I to zato što nije zasnovana na izveštaju specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o zlodelima i trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji.

"Nijedna od optužbi protiv Tačija ne odnosi se na izveštaj Saveta Evrope 'Nečovečno postupanje sa ljudima i nezakonita trgovina ljudskim organima na Kosovu' koji je sastavio Dik Marti", tvrdi Tačijev branilac Dejvid Huper (David Hooper) u zahtevu objavljenom na internet-stranici suda.

Branilac Huper zatražio je da optužnica bude povučena zato što sud nema nadležnost za zlodela koja nisu navedena u Martijevom izveštaju.

Tači (52) je optužen za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti nad Albancima, Srbima i Romima u 40 pritvora OVK na Kosovu i u dva u Albaniji, od marta 1998. do septembra 1999.

Tačijeva odbrana tvrdi i da je istekao mandat suda, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova, jer je Skupština Kosova 2015. osnivačkim aktima predvidela da sud radi pet godina.

Britanski advokat Huper naglasio je da je Skupština Kosova osnovala sud "da bi se povinovala međunarodnim obavezama u vezi sa Martijevim izveštajem".

Po zakonu kojim se ustanovljen, sud "ima nadležnost za zločine...koji se odnose na Martijev izveštaj", tvrdi Tačijeva odbrana.

Umesto toga, po braniocu, tužilaštvo je "konstruisalo novi predmet koji ima vrlo malo ili nimalo veze sa Martijevim izveštajem", pošto je došlo do zaključka da nema dovoljno dokaza za optužbe o trgovini organima.

U Martijevom izveštaju, kako navodi advokat Huper, govori se samo o "pritvorima na teritoriji Republike Albanije", dok se u optužnici protiv Tačija pominju samo dva pritvora OVK u Albaniji, a 40 pritvora na Kosovu.

"Navodni zločini iz optužnice dogodili su se skoro isključivo na Kosovu...Sud je osnovan da istraži navodne zločine u Albaniji. Bez povezanosti (optužbi) sa tom teritorijom, sud nema nadležnost", naglasio je zastupnik odbrane.

Pored toga, Tačijeva odbrana tvrdi da se zločini navedeni u optužnici ni vremenski ne podudaraju sa zlodelima koje je u svom izveštaju pomenuo izvestilac Marti.

Optužnica pokriva vreme "od marta 1998. do septembra 1999", dok Marti u izveštaju piše o događajima "koji su se većim delom dogodili od leta 1999. nadalje".

Branilac Huper podvukao je i da Marti nigde u izveštaju nije pomenuo zločine protiv čovečnosti, koji se navode u optužnici, već samo "organizovani kriminal".

"Preko optužnice, tužilaštvo ne procesuira zločine navedene u Martijevom izveštaju, već vodi različit proces za koji nema ni nadležnost ni ovlašćenja", naglasio je branilac.

Po Tačijevoj odbrani, sud mora odbaciti optužnicu zato što su tužioci "propustili da se posvete centralnim optužbama iz Martijevog izveštaja"

Zastupnik odbrane tvrdi i da sud za zločine OVK nema nadležnost zato što mu je 3. avgusta 2020. istekao petogodišnji mandat, naveden u amandmanu na Ustav Kosova kojim je osnovan.

"Optužnica koja je podignuta posle toga nije važeća i mora biti odbačena", ocenio je branilac Huper.

Odbrana osporava i zakonitost optužbi da je Tači bio učesnik u udruženom zločinačkom poduhvatu, tvrdeći da taj oblik krivične odgovornosti nije predviđen statutom suda.

"Tužilaštvo je podiglo optužnicu koja nema zakoniti temelj u formativnim dokumentima i mandatu suda i koja sadrži optužbe izvan nadležnosti i, možda najvažnije, vremenskog mandata suda", zaključio je branilac Huper.

U odvojenom podnesku, odbrana tvrdi i da je već narušeno Tačijevo pravo na pravično suđenje u razumnom roku pred nezavisnim sudom, kao i pravo optuženog da bude smatran nevinim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: