"Ko pobedi, vladaće u celoj Crnoj Gori"

Građani Nikšića sa velikim interesovanjem išcekuju sutrašnje lokalne izbore.

Izvor: Tanjug

Subota, 13.03.2021.

20:27

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Veruju da će pobednik na tim izborima vladati ne samo u Nikšiću, već u celoj Crnoj Gori.

U Nikšiću je subotnji dan protekao mirno i bez preterane predizborne euforije, a Nikšićani su dan iskoristili za obavljanje svakodnevnih obaveza, šetnju na centralnom Trgu slobode i okolnim ulicama u kojima je sve u znaku sutrašnjih gradskih izbora na kojima učestvuje šest lica.

Nikšićani očekuju da pobedi najbolji, a o tome kome će dati svoj glas nisu želeli javno da se izjasne.

‘’Ovi izbori su važni, jer ko bude vladao u Nikšiću, vladaće u celoj Crnoj Gori’’, kaže Adnan Hodžić za Tanjug i dodaje da ne razume zašto su se ‘’komšije’’ toliko zainteresovale za lokalne izbore u Nikšiću.

‘’To govori da je samo jedna poenta – da se sruši predsednik Crne Gore. Ne očekujem da će se nešto mnogo promeniti posle izbora, sem da će nas još više da zavade politički. Nije baš toliko zategnuto i nepodnošljivo u Nikšiću, svi smo mi i dalje dobre komšije i prijatelji’’, kaže on.

Kao ključne problem Nikšića ističe nezaposlenost i nedostaka finansija, a kritičan je prema promenama u Crnoj Gori posle parlamentarnih izbora 30. avgusta prošle godine.

‘’Lako je zatvoriti fabrike, uvesti stečaj, niko ne misli o ljudima šta će posle. Ništa se neće posebno desiti posle izbora, borba je i dalje za fotelje’’.

Njegov sugrađanin, 68-ogodišnji Nikšićanin koji nije želeo da se predstavi, kaže da je izborni dan kao i svaki drugi i da se nepotrebno stvaraju tenzije iza kojih se, kako navodi, krije borba za neostvarene ambicije.

‘’Neka pobedi onaj ko ima najviše glasova, to je suština izbora i to je demokratija. Ko ima glas više, pa čiji je da je, srecno mu bilo’’, poručuje on.

Za Nikšić kaže da je bio najrazvijeniji industrijski grad u Jugoslaviji do 1989. godine i grad sa najviše intelektualca od Ðevđelije do Triglava, a da je danas ‘’mrtav’’ i grad-muzej’’.

‘’Nikšcić ne dimi, a zagađen je, zagadili su ga oni koji su ga doveli u to stanje. To je problem ovog grada. Šta radi u Nikšiću osim kladionica i kafana, a sad ni to’’, kaže stariji Nikšićanin.

Očekuje da će izlaznost na izborima biti čak 80 odsto.

‘’Pošto je atmosfera podgrejana, biće izlaznost iz inata, a to znači jedno 80 odsto. Biće mirno, nisu izbori junačenje, već upotreba glave i racia’’, kaže on i dodaje da nema favorita na ovim izborima, ali da zna za koga će glasati.
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr
I njegov sugrađanin Srećko očekuje da sve protekne mirno i ističe da je svima to u interesu.

‘Mislim da su stvorene veštačke podele i tenzije, apelujem na svoje sugrađane da sutra mirno, dostojanstveno i gospodski, kako smo i navikli, iskoristimo svoje glasačko pravo i vratimo se kući da mirno sačekamo rezultate izbora’’, apeluje Srećko.

Primećuje da je cela Crna Gora ‘’skočila’’ zbog izbora u Nikšiću, ali ne zato, što su, kako kaže, važni Nikšićani, već da bi se prikupili politički poeni

‘’Očigledno smo svima vrlo važni, a ako jesmo, bilo bi dobro da ulože više u Nikšić, nego do sada. Mislim da smo i jednoj i drugoj i trećoj-četvrtoj strani važni zbog političkih poena. Ako običan građanin ne oseti boljitak za četiri-pet godina, ma ko dobio izbore, onda kao da ništa nije bilo’’, kaže Srećko.

Kao gorući problem u Nikšiću ističe problem sa dostupnošću droge na ulici i ističe da to zabrinjava svakog roditelja u tom gradu.

‘’Droga hara u Nikšiću. Imam sina koji je student druge godine ekonomije, više ne razmišljam kako će on da studira i šta će posle, već kako da ne proba drogu. Onda vam je sve jasno’’, kaže Srećko.

Njegova sugrađanka, starija Nikšićanka, očekuje da se posle izbora smanji siromaštvo što vidi kao najveći problem u Nikšiću.

‘’Mnogo je sirotinje, mnogo gladnih. Zato neka pobedi najbolji i najpošteniji’’, rekla je Nikšićanka koja se predstavila kao Srpkinja.

Inače, prethodnih dana, kako su izveštavali mediji, pristalice aktuelne vlasti u Crnoj Gori, izlazili su na ulice Nikšića u svojim vozilima iz kojih su, uz zvuke sirene, mahali zastavama Srbije.

U Nikšiću prema poslednjem popisu iz 2011.godine živi oko 46.000 Crnogoraca i oko 18.000 Srba.

Nikšić je jedan od 11 gradova i opština u Crnoj Gori koji su zbog pogoršane epidemiološke istuacije sa virusom korona zaključani od 10. marta.

Zabranjen je rad tržnih centara,kladionica i fitnes centara, ali i kretanje stanovnika izvan tih opština i gradova, izuzev za ranije definisane izuzetke i uz potvrde.

Na snazi je i policijski čas od 21 časa do 5 sati ujutro.

Osim Nikšića, zaključani su i Podgorica, Budva, Tivat, Herceg-Novi, Ulcinj, Cetinje,Plužine, Bar, Kotor i Pljevlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: