Novi napad na parlament - ukradeni podaci

Norveški parlament opet je bio na meti hakera, šest meseci nakon što je IT sistem bio ugrožen zbog napada, izjavila je šefica administracije Marijana Andreasen.

Izvor: B92

Sreda, 10.03.2021.

18:39

Novi napad na parlament - ukradeni podaci
Ilustracija: Rawpixel.com/ Shutterstock

"Znamo da su podaci izvučeni, ali još nemamo potpune informacije o situaciji", navela je ona, prenosi RT.

Napad je povezan sa prethodnom informacijom o "ranjivosti" platforme Majkrosoft eksčejndž imejl, koje tehnološki gigant nije bio svestan, a hakeri su to mogli da iskoriste.

Kako je istakla Marijana Andreasen, razmere štete još nisu poznate, kao ni krivci, ali parlament je preduzeo potrebne "sveobuhvatne" mere u saradnji sa norveškim bezbednosnim službama.

Incident je prijavljen i policiji.

Predsednica norveškog parlamenta Tone Vilhelmsen Troen rekla je da je nivo pretnje u zemlji "sve ozbiljniji" i da sajbernapadi mogu imati "ozbiljne posledice" po demokratske procese, piše RT.

Kako se navodi, nije poznato da li je ovaj poslednji sajbernapad na parlament povezan sa onim koji se dogodio u septembru 2020. godine, u kojem su hakovani mejlovi nekoliko poslanika i članova osoblja parlamenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: