"Kada imate psa, to je kao da imate oružje"

Tragična vest da je dečak (4) iz Sente preminuo od posledica ujeda vlasničkih pasa ponovo je pokrenula pitanje - ko je kriv kada se ovakve stvari dogode?

Izvor: B92, Jovana Jovanović
Podeli
Foto: Printskrin/TV Prva
Foto: Printskrin/TV Prva

Pročitajte još:

Potvrđeno za B92.net: Dete izujedali rotvajler i doga, preminulo na putu do bolnice. Vlasnici roditelji.

Podsetimo, dete su sinoć u dvorištu porodične kuće napali psi čiji su vlasnici, kako prenose mediji, dečakovi roditelji. Dete je sa teškim povredama preminulo na putu ka Kliničkom centru Vojvodine.

Veterinar Vladimir Terzin u razgovoru za B92.net je ukazao na odgovornost koju vlasnici pasa mogu da snose u slučaju smrtnog ishoda žrtve koju je pas napao. "Kada ste vlasnik pasa, na to se gleda kao da ste vlasnik nekog oružja. Dakle, imaoci pasa se računaju kao imaoci opasne stvari po zakonu", kaže.

Terzin upozorava "da je veoma važno utvrditi pod kojim se okolnostima desio smrtni ishod, pogotovo što je u pitanju dete".

Na pitanje ko snosi odgovornost, ukoliko se utvrdi da je vlasnički pas izujedao dete u sopstvenom dvorištu, Terzin dodaje da je odgovornost, ako se dokaže da je tako, na vlasniku pasa, dakle, roditeljima.

"Takođe, trebalo bi da se utvrdi, da li su ti psi utrenirani za napad i odbranu, jer ako su utrenirani, oni na žrtvu gledaju kao na 'uljeza'. Instiktivno, oni na to gledaju kao da im je ugrožena ili napadnuta teritorija", dodaje.

"Hipotetički, ako je dete prešlo ogradu kod komšije i psi ga napadnu, vlasnik nije kriv, pogotovo ako postoji i upozorenje na kapiji da je pas opasan. U tom slučaju, ako bi se utvrdilo da dete nije bilo tog trenutka pod roditeljskim nadzorom, a prešlo je preko ograde, onda vlasnik ne bi bio kriv, već roditelji.

Posledice "pogubne"

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Upitan da prokomentariše, ako se vlasnički pas nađe na ulici, i prolaznik se zbog toga nađe u "nezgodnoj" situaciji, šta činiti, Trezin odgovara da "ako je vlasnički pas van kontrole, dakle, na ulici opasan po prolaznike, onda bi za to trebalo prijaviti, a nakon toga kazniti vlasnika".

Budući da su dete u Senti izujedali rotvajler i doga, posledice njihovog ujeda su opasne, i veoma pogubne, tvrdi naš sagovornik.

"Rotvajler je težak oko 50 kilograma i na njegov ujed se gleda kao da vam je na ruku palo pola tone nečeg teškog. Isto tako, i doga ima razoran ujed", objašnjava.

Takođe, "rotvajler i doga u principu nisu na spisku opasnih pasa, ali na primer, pudlica takođe deluje bezazleno, ali i nju vremenom možete da pretvorite u 'zver', odnosno da bude utrenirana za napad i odbranu. Naravno, oni psi koji su definisani kao opasni, svakako bi trebalo da nose korpe", objašnjava Terzin.

"Opasan pas"

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Zakonom o dobrobiti životinja je propisano da je vlasnik, odnosno držalac kućnih ljubimaca dužan da pravilnim držanjem i drugim merama i sredstvima spreči da kućni ljubimci ugroze ljude i okolinu. U skladu sa Pravilnikom o načinu držanja pasa koji mogu predstavljati opasnost po okolinu, vlasnik koji drži opasnog psa mora, zajedno sa psom, da prođe obuku po programu kinološkog saveza, uz proveru stepena socijalizacije psa koju obavljaju lica koja su osposobljena za tu vrstu poslova, a koja se vrši posle sprovedene obuke, u skladu sa programom kinološkog saveza".

Podsetimo, "prema Zakonu o dobrobiti životinja koji je usvojen 2009. godine nije zabranjeno držanje opasnih pasa kao kućnih ljubimaca, uz poštovanje propisanog načina držanja, obeležavanja i vakcinacije".

Kada je u pitanju držanje kućnih ljubimaca, bilo da su u pitanju opasni psi ili ne, Zakon o dobrobiti životinja insistira na odgovornom vlasništvu. U skladu sa tim, vlasnik, odnosno držalac kućnog ljubimaca dužan je da kućnom ljubimcu obezbedi brigu, negu i smeštaj, u skladu sa vrstom, rasom, polom, starošću, kao i fizičkim i biološkim specifičnostima i potrebama u ponašanju i zdravstvenom stanju kućnog ljubimca.

Način njihovog držanja mora da bude takav da ne izaziva bol, patnju, strah i stres. Ako se psi ne drže u stanu, onda im se mora obezbediti odgovarajući smeštajni prostor, kao što je boks ili kućica, kako bi se mogli zaštititi od loših vremenskih prilika. Važno je napomenuti da se psi ne smeju stalno držati vezani na lancu, već se eventualno mogu držati vezani na produženu vodilicu, koja im pruža više prostora za kretanje, a time i iluziju slobodnog držanja.

Pored gore navedenog, Pravilnikom o načinu držanja pasa koji mogu predstavljati opasnost za okolinu propisano je i da vlasnik opasnog psa mora psa da drži u prostoru, odnosno objektu koji je odgovarajuće veličine i iz koga pas ne može da pobegne. Na ulazu u taj prostor, odnosno objekat mora da bude vidljivo istaknuto upozorenje: 'OPASAN PAS', a sam ulaz u prostor ili objekat se mora držati pod ključem", navodi se na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

"Način držanja regulisan na dva nivoa"

Način držanja pasa kao kućnih ljubimaca, bilo da su oni opasni ili nisu, regulisan je na republičkom i lokalnom nivou.

"Na republičkom nivou način držanja kućnih ljubimaca je propisan Zakonom o dobrobiti životinja, a držanje opasnih pasa i Pravilnikom o načinu držanja pasa koji mogu predstavljati opasnost po okolinu. U skladu sa tim, inspekcijski nadzor nad sprovođenjem Zakona o dobrobiti životinja i propisa donetih na osnovu njega vrši Ministarstvo preko veterinarskih inspektora. U slučaju nepoštovanja Zakona i propisa donetih na osnovu njega u pogledu načina držanja i postupanja sa životinjama, jasno su zakonom precizirane kazne, pa se tako nesavesni vlasnik može kazniti za prekršaj novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara ako na nepropisan način i suprotno odredbama Zakona o dobrobiti životinja drži psa koji može predstavljati opasnost po okolinu.

Takođe, organi lokalne samouprave svojim odlukama propisuju način držanja životinja na svojoj teritoriji, mesta i prostore u kojima se mogu držati kućni ljubimci, kao i mesto i način izvođenja kućnih ljubimaca na površine javne namene i površine u javnom korišćenju. U skladu sa tim, komunalna inspekcija je nadležna za vršenje nadzora nad sprovođenjem odluka organa lokalne samouprave i ona je ta koja nalaže mere i propisuje odgovarajuće sankcije za nesavesnog vlasnika. Pored komunalne inspekcije i komunalna policija obavlja komunalno-policijske i druge poslove na održavanju komunalnog reda uređenog ovim odlukama, kao i kontrolu primene odluke u skladu sa Zakonom o komunalnoj policiji i drugim propisima, vrši komunalna policija. U slučaju nepoštovanja odredbi odluka organa lokalne samouprave, jasno su odlukama i precizirane kazne, pa se tako neodgovorni vlasnik može novčano kazniti za učinjeni prekršaj", navodi se na sajtu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 247 idi na stranu