Najavljena istorijska istraga

Australijska država Viktorija najavila je istragu o uticaju kolonizacije na domorodačke Aboridžine, prvu takve vrste na nacionalnom nivou

Izvor: Tanjug

Utorak, 09.03.2021.

11:52

Najavljena istorijska istraga
EPA/AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

BBC navodi da je Aboridžinima u Australiji oduzeta zemlja nakon britanskog naseljavanja 1788. godine i da od tada trpe sistemske nepravde, a da za razliku od nekih drugih država Komonvelta, Australija nikada nije formalno ispitivala posledice svojih ranijih politika.

Najavljujući istragu, vlada se pozvala na nepravde iz prošlosti prema Aboridžinima koje su trajale 233 godine i koje uključuju masakre domorodaca od strane belih doseljenika ili oduzimanje dece na osnovu državnih zakona iz njihovih porodica koja su danas poznata kao “Ukradena generacija”, a predstavnici domorodaca pozdravili su ovu odluku kao priliku da se saopšti istina, prenosi BBC.

BBC navodi da su lokalni mediji preneli da će se istraga, koja će početi kasnije tokom godine, sprovoditi pod nazivom “Komisija za pravdu i istinu” po uzoru na Nelsona Mandelu u Južnoj Africi nakon aparthejda i druge koji su se dogodile u Kanadi i na Novom Zelandu i da će imati ovlašćenja kraljevske komisije, najvišeg oblika javne istrage u Australiji.

Rezultati i nalazi ove komisije očekuju se tokom sledeće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: