Ko kome jamu kopa?

Vašington -- Iz Bele kuće saopšteno da nadgledaju napore ruskih obaveštajnih službi "usmerene na podrivanje vakcina protiv koronavirusa kompanija Moderna i Fajzer".

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Martin Mejia
Tanjug/AP Photo/Martin Mejia

"Svesni smo toga, nadgledamo ga i preduzimamo korake za rešavanje", rekla je portparolka Bele kuće Džen Psaki u ponedeljak. Kako prenosi Rojters, ona je istakla da će se SAD boriti svim sredstvima protiv dezinformacija.

"Svakako smo upoznati sa pristupom i taktikama ruskih nastojanja u dezinformisanju", rekla je Džen Psaki i dodala da će administracija predsednika Bajdena ponoviti "u svakoj prilici" da su vakcine bezbedne.

SAD su identifikovale tri onlajn publikacije u režiji ruskih obaveštajnih službi za koje tvrde da teže podrivanju vakcina protiv kovida 19 koje proizvode Fajzer i Moderna, izjavila je Džen Pasaki u nedelju.

One "šire mnoge vrste dezinformacija, uključujući i one o vakcinama Fajzera i Moderne, kao i o međunarodnim organizacijama, vojnim sukobima, protestima i bilo kom pitanju podele koje mogu iskoristiti", rekla je Džen Psaki.

Portparol Kremlja demantovao je američku tvrdnju da je Rusija širila lažne informacije o vakcinama, dodaje Rojters. Rusija, podsetimo, ima svoje vakcine protiv koronavirusa, registrovane u više desetina zemalja širom sveta, a počela je i da nudi pomoć u vidu tehnologije za proizvodnju "sputnjika V" u drugim zemljama.

S druge strane, iz SZO je više puta upozoreno da će pandemija koronavirusa trajati mnogo duže zbog trke za vakcinama, odnosno činjenice da će bogate zemlje pribaviti mnogo više vakcina nego što im treba, dok će siromašnije ostati na kraju tog lanca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 434 idi na stranu