Ministar odbrane objavio mapu - Niš i Vranje u sastavu Bugarske FOTO

Zamenik premijera i ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov svojom čestitkom za 8. mart izazvao je bes u regionu.

Izvor: B92

Utorak, 09.03.2021.

18:26

Ministar odbrane objavio mapu - Niš i Vranje u sastavu Bugarske FOTO
Ilustracija: Shutterstock/ esfera

Na pozadini čestitke koju je objavio u ime svoje stranke VMRO-BND, pored figure žene sa detetom i reči "tradicija, porodica, vrednosti", jasno se vidi i mapa velike Bugarske. Prema toj karti u sklopu države Bugarske nalazi se cela Severna Makedonija, delovi Grčke, ali i srpski gradovi Niš i Vranje.

Ovaj koncept poznat je još iz 19. veka, kada je bilo predviđeno da pomenute teritorije budu deo Bugarske. Međutim, to se nije ostvarilo, osim u kratkom periodu tokom Prvog i Drugog svetskog rata kada je bugarizacija stanovništva na okupiranim teritorijama bila osnovni cilj.

Karakačanovom ovo nije prvi šovinistički ispad. Pre mesec dana, on je Srbe nazvao "okupatorima" Makedonije i pobunio se protiv navodnog jačanja srpskog kulturnog uticaja na tom podneblju, prenose Novosti.

Честит празник!

Posted by Красимир Каракачанов on Недеља, 07. март 2021.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: