SAD spremaju osvetu Rusiji: Za tri nedelje stiže jasna poruka za Putina

SAD se spremaju da Rusiji pošalju poruku u obliku niza kibernetičkih napada usmerenih prema ruskim mrežama, saznaje Njujork tajms.

Izvor: zimo.dnevnik.hr

Ponedeljak, 08.03.2021.

14:55

SAD spremaju osvetu Rusiji: Za tri nedelje stiže jasna poruka za Putina
EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREML

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena priprema se da izvede seriju kibernetičkih napada usmerenih prema ruskim mrežama, kao odmazdu čiji je cilj da se službenoj Moskvi pošalje jasna poruka.

Citirajući zvaničnike koji su upoznati s tom najavljenom operacijom, američki list piše da se očekuje da ta "serija tajnih akcija" usmerenih protiv Rusije započne tokom naredne tri nedelje te da je namera tih kibernetičkih napada da budu evidentni ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i ruskim obaveštajnim službama, ali ne i ostatku sveta.

Napad će se verovatno preklopiti s novim ekonomskim sankcijama protiv Rusije, kao i izvršnom odlukom Bajdena koja je usmerena ka jačanju sigurnosti mreža američke vlade.

U prošlonedeljnom intervjuu Bajdenov savetnik za nacionalnu sigurnost Džejk Saliven rekao je za Njujork tajms da podržava sprovođenje tajnih operacija "koje će Rusi razumeti, ali koji neće biti vidljivi ostatku sveta", uz argument da bi takvi postupci mogli prisiliti "široku stratešku raspravu" s Moskvom.

Navedeni kibernetički napadi koji bi zapravo mogli početi svakog trenutka protiv Rusije zapravo su američki odgovor na hakerski napad naznan solarni vetrovi,, s kojim američka vlada povezuje Rusiju.

Američke obaveštajne agencije tvrde da je taj hakerski napad "verovatno ruskog porekla", ali konkretne dokaze o tome nisu predstavili. Službena Moskva je u međuvremenu odbacila bilo kakvu umešanost u to.

Solarni vetrovi je napad koji je okarakterisan kao jedan od najvećih i najsofisticiranijih hakerskih napada u istoriji, a trebalo je čak osam meseci da ga uopšte i primete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: