Džaba, Ursula

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen očekuje da bi od aprila moglo doći do udvostručenja isporuka vakcina protiv koronavirusa. Da li je prekasno?

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.03.2021.

07:26

Džaba, Ursula
Tanjug/Johanna Geron, Pool via AP

Prema onome šta je rekla osoba koja se u EU smatra najvećim krivcem za totalni kolaps sistema nabavke vakcina za Uniju, to bi značilo da će EU članice u drugom kvartalu godine dobiti oko 100 miliona doza mesečno.

Fon der Lajenova je, u intervjuu bečkom dnevniku "Standard", istovremeno upozorila da je prerano za optimizam, zbog novih sojeva virusa.

"Najverovatnije ćemo globalno još dugo morati da se bavimo ovim virusom, ali radimo svom snagom na tome da što pre izađemo iz kriznog delovanja, što opterećuje ljude", objasnila je ona.

Rekla je da EU brinu novi sojevi, dodajući da postojeće vakcine dobro deluju, ali da je u svakom trenutku moguće da će negde nastati novi soj, koji bi mogao biti rezistentan na aktuelne vakcine. S tim u vezi, EU sarađuje tesno s velikim farmaceutskim kompanijama i podržava njihova istraživanja.

Takođe, kaže da je neophodno skratiti proces odobrenja vakcine, što smatra da je moguće preko brže razmene podataka. "Redovno vakcinisanje protiv korone i njegovih varijacija moglo bi dugoročno postati nornalnost, kao što smo navikli i protiv gripa", kaže predsednica Evropske komisije.

Ona je navela da se radi na jačanju Evropske agencije za lekove i njenih postupaka provere, kao i na povećanju kapaciteta proizvodnje u celoj Evropi, kako bi bili što neovisniji od lanaca isporuke izvan Unije.

"Pouka ove pandemije je da moramo imati u pripravnosti kapacitete proizvodnje. Takođe je u krizi važno i jedinstvo. Ne bih želela da pomislim kako bi danas izgledala Evropa da je mali broj velikih članica imalo vakcine, a većina malih ostala bez njih. To bi razorilo Evropu i zajedničko tržište od kojeg svi živimo. Zato sam uverena da je evropski pristup bio ispravan", kazala je Fon der Lajenova. Kada je reč o planiranom evropskom "korona-pasošu", ona je kazala da su prava i slobode koje su vezane za taj dokument u nadležnosti nacionalnih država.

Objasnila je da će se koristiti samo "minimum podataka" i da će konkretno sertifikat biti dokaz o vakcinaciji, negativnom PCR testu ili preležanom oboljenju. "Informacije na sertifikatu pokazuju samo da li je neko infektivan", rekla je Ursula fon der Lajen.

Ali...

Ovaj intervju Ursula fon der Lajen daje u trenutku kada se već nekoliko članica EU okrenulo od Brisela i shvatilo da od Evropske komisije i Evropske agencije za lekove neće dobijati onoliko vakcina koliko im je potrebno.

Džaba intervjui, pokušaji "peglanja" i opravdavanja, ali istina je mnogo surovija za Ursulu fon der Lajen: nemački ministar je nedavno na sastanku izjavio da je ceo proces vakcinacije i nabavka vakcina u EI "s*anje", direktno je optujžio za to predsednicu EK, koju štiti nemačka kancelarka. Činjenica je da su Slovačka, Češka i Poljska krenule put toga da same nabave rusku ili kinesku vakcinu.

Mađarska je to odmah uradila i nije čekala i sada ima pozamašan broj vakcinisanih, ali i revakcinisanih.

Takođe, sve je više članica EU koje zahtevaju hitnu registraciju sputnjika V.

Austrija i Danska su otišle u Izrael i tamo dogovorile da će zajedno raditi na tome da se proizvode vakcine jer pandemija neće skoro proći, novi sojevi se šire, mutiraju, a EU čeka li čeka...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: