Da li se sećamo 9. marta i šta smo od tada naučili? VIDEO

Protesti, vodeni topovi i tenkovi na ulicama Beograda, pre 30 godina. Da li se sećamo šta se tada dogodil, i da li smo nešto naučili iz toga?

Izvor: B92, prva
Podeli
Printskrin: TV Prva
Printskrin: TV Prva

Kada danas pitate ljude na šta ih asocira 9. mart, demonstracija će se setiti uglavnom oni koji su tada, pre 30 godina, bili makar punoletni.

Tog 9. marta 1991. sve je krenulo sa Trga republike, odnosno balkona Narodnog pozorišta, odakle su lideri opozicije, pre svih Vuk Drašković, pozivali narod.

Beograđani su prvi put posle Drugog svetskog rata videli tenkove na ulicama, poginulo je dvoje ljudi, mnogo ih je povređeno i sa jedne i sa druge strane, a bilo je i mnogo uhapšenih.

Jedan od organizatora i učesnika protesta bio je i Aleksandar Čotrić, političar sa najdužim poslaničkim stažom u Skupštini.

"Ja imam pomešana osećanja. Prvo žalim zbog žrtava, povređenih materijalne štete. Sa druge strane žalim za propuštenom prilikom da se sruši jedan nedemokratski režim", istakao je Čotrić.

Jedna od tekovina 9. marta je i prenos sednica Skupštine Srbije. Opozicija je dobila prostor na Bastilji, kako su tada zvali državnu televiziju. Ostavku je podneo u MUP Radmilo Bogdanović.

Čotrić kaže da je 9. mart ubijen 5. oktobra deceniju kasnije, i da su političari malo naučili tog dana.

"Nismo taj cilj ostvarili, ali ono što je započeo pre 30 god Vuk, mislim da će Vučić, ne vidim drugu ličnost i snagu ko će odlučnije taj cilj da ostvari, jer to je bio simbol borbe, simbol otpora", zaključio je on.

Demonstracije na Trgu republike u Beogradu 9. marta 1991. godine su bile prvi veliki miting Srpskog pokreta obnove i Demokratske stranke protiv režima Slobodana Miloševića.

Povod za demonstracije bilo je traženje ostavke generalnog direktora Televizije Beograd Dušana Mitevića i ministra policije Radmila Bogdanovića, ali su se kasnije pretvorile u demonstracije protiv Slobodana Miloševića.

Opširnije u video-prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 247 idi na stranu