Godina korone: Maj - ukinuto vanredno stanje, stiglo 100 evra; Pobeda na vidiku?

Početkom maja činilo se da Srbija pobeđuje u borbi sa koronavirusom. Ukinuto je vanredno stanje, a život se polako vraćao u normalan tok.

Izvor: B92, Sofija Joksimović
Podeli
 EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Vanredno stanje u Srbiji, uvedeno 15. marta, ukinuto je šestog maja. Sve do tog dana postojale su zabrane kretanja, pa tako i tokom Prvog maja.

Policijski čas je tog, prvomajskog vikenda trajao je 35 sati, od četvrtka 30. aprila do subote 2. maja u pet ujutru.

A onda je vanredno stanje ukinuto.

Pročitajte još:

Vučić: Vanredno stanje se ukida na Đurđevdan

Poslednji dan sa policijskim časom

Skupština izglasala: Ukinuto vanredno stanje u Srbiji

Za predlog Vlade o ukidanju vanrednog stanja glasalo je 155 poslanika. Protiv predloga nije bio nijedan poslanik, jedan poslanik bio je uzdržan, a jedan nije glasao.

Ukinut je i policijski čas koji je bio na snazi svakog dana od 18 časova do pet sati ujutru i od 8. maja više nije bilo zabrane kretanja.

Ukinuto je i 11 uredbi koje su važile za vreme vanrednog stanja, a koje su se odnosile na organizaciju rada, deo poreskih mera, način zaduživanja, učešće u krivičnom postupku...

I nakon ukidanja vanrednog stanja, pojedine mere zbog epidemije koronavirusa i dalje su ostale na snazi u Republici Srbiji.

Struka: Mere ostaju

EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC
EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

Pročitajte još:

Kon: Sa vanrednog stanja prelazimo na vanredne mere, ne znači da će se zabrane ukinuti

Nestorović: Do kraja maja će sve proći i to je to, još 40 ljudi umreće do kraja

Epidemiolog Predrag Kon rekao je nakon ukidanja vanrednog stanja da i dalje ostaje proglašena epidemija od posebnog značaja i pandemija, te i da važe mere zabrane okupljanja, kaoi rada škola.

"Nama ostaje i dalje mogućnost da imamo vanredne mere. Ukidanje vanrednog stanja znači samo ukidanje policijskog časa, a sve ostalo se vraća na početak. Za ovo vanredno stanje ja mislim da je dalo rezultate koji će se tek analizirati", rekao je on.

Kon je tada dodao da mere koje epidemiolozi predlažu ne bi imale težinu bez saradnje sa vlašću i da je to deo epidemiološkog posla.

"Ja sam iks puta ponavljao da je epidemiologija moja jedina ideologija. Ako se spominje dobra saradnja epidemiologije sa vlašću, to je dobra odbrana zemlje i ništa drugo nije", rekao je Kon.

Doktor Branimir Nestorović je, sa druge strane, u to vreme izjavljivao da će "do kraja maja sve da prođe i to je to, bilo bi veliko iznenađenje da se nešto desi u junu". Kako je govorio, "neće biti drugog talasa virusa u Srbiji".

Kako je izgedao život

Pročitajte još:

Usvojene nove mere: Šta je neophodno za ulazak u Srbiju?

Kazne za maske od 20.000 do 150.000 dinara

  • Gradski i međugradski prevoz je počeo da saobraća, a maske su bile obavezne.
  • Vrtići, tržni centri kao i ugostiteljski objekti počeli su da rade.
  • Bioskopi, pozorišta i bazeni ostali su i dalje zatvoreni.
  • Građani su mogli da šetaju ulicama, ali je zabranjeno okupljanje kao i održavanje javnih skupova sa više od 50 ljudi.

 EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Posle vanrednog stanja... slede izbori

Ukidanjem odluke o uvođenju vanrednog stanja stvoreni su formalni uslovi za nastavak izbornog procesa i kampanje.

Ubrzo nakon toga, 11. maja, nadležne izborne komisije donele su rešenja o nastavljanju sprovođenja neophodnih radnji za održavanje parlamentarnih i lokalnih izbora koji su prvobitno bili zakazani za 26. april.

Izbori će na kraju biti održani 21. juna, saopšteno je nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima stranaka koje su odlučile da učestvuju na izborima.

Predsednica Vlade Ana Brnabić u to je vreme u skupštini izjavila da izbori ovako ili onako moraju da se održe, kao i da o tome nema polemike niti licitiranja.

"Sa tim datumima nema licitiranja. Da kažemo građanima Srbije da su mandati koje svi mi imamo, i narodni poslanici, i predsednica Vlade, i tim ministara, da su ti mandati građana Srbije i da oni ističu, i da je naša obaveza da ih vratimo građanima Srbije. S tim nema licitaranja, ti datumi ne mogu biti arbitrarni", rekla je Brnabićeva.

Stiglo 100 evra

Pročitajte još:

Kako do 100 evra: Korak po korak vodič do uspešne prijave

Kad počinju isplate onima koji su se prijavili za 100 evra? VIDEO

Sredinom meseca počela je isplata minimalaca poslodavcima, a isplata novčane pomoći u iznosu od 100 evra u dinarskoj protivvrednosti za sve građane koji su se prijavili telefonom ili preko sajta idp.trezor.gov.rs počela je 25. maja.

Dnevno se uplaćivao novac na račune od oko pola miliona građana, a već početkom juna bile su izvršene sve isplate.

Poslednji rok za prijavu bio je 5. jun, a onima koji su se prijavili poslednjeg dana novac je isplaćen na račune banaka već do 7. juna.

Korona-presek: Tokom maja obolelo 2.403 osobe

Tokom maja zabeleženo je 2.403 obolelih od koronavirusa, pa je ukupan broj zaraženih bio 11.412.

Od posledica koronavirusa tokom tog meseca preminule su 64 osobe, a od početka epidemije do kraja maja ukupno je virus odneo 243 života.

Godina korone

Mart 2020. - od prvog slučaja do policijskog časa

April 2020. - "situacija je dramatična" i prva Konova ostavka

sledi jun →

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 247 idi na stranu