Napad iz vazduha, padaju bombe; "Ovo je odgovor" VIDEO/FOTO

Rijad -- Vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom objavila je danas da počinje operaciju protiv Huti pobunjenika u Jemenu.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstok/anasalhajj
Foto: Shutterstok/anasalhajj

U pitanju su vazdušni napadi na njihovo uporište Sanu, kao odgovor na njihove napade na teritoriju Saudijske Arabije.

Zvanična saudijska novinska agencija SPA javila je da je počela vojna operacija sa napadima na Huti pobunjenikae u Sani i u drugim provincijama u Jemenu.

Od 2015. godine koalicija predvođena Saudijskom Arabijom vojno pomaže jemenskim vladinim snagama u njihovoj borbi protiv pobunjenika.

Ovo su prvi napadi koalicije na pobunjenike u više meseci, a izvode se posle objave koalicije da je u Saudijskoj Arabiji presrela 10 dronova koje su protiv Saudijske Arabije danas lansirali jemenski pobunjenici, u eskalafciji napada ne saudijsku teritoriju.

Niko nije preuzeo odgovornost za slanje dronova ali je saudijska agencija SPA za to optužila Hutije koji su poslednjih nedelja više puta gađali Saudijsku Arabiju i prete joj novim napadima.

Prema koaliciji dronovi su poslati na "civilne" mete, navela je agencija SPA ali nije precizirala koja su mesta bila gađana.

Vazdušni udari izazvali su velike stubove dima u Sani, preneli su izveštači Frans presa.

Huti su javili da je bilo sedam vazdušnih udara na Sanu.

Koalicija je posle vazdušnih napada na Sanu saopštila da je ciljanje civila u Saudijskoj Arabiji "crvna linija" preko koje se ne može preći.

Oboren avion

Jemenski pobunjenici Huti oborili su danas izviđački avion saudijskog ratnog vazduhoplovstva, saopštila je danas ta proiranska grupa.

Portparol Huta rekao je da je u pitanju avion marke "karajel" turske proizvodnje, prenosi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 434 idi na stranu