Evropska agencija za lekove bila na meti ruskih i kineskih špijuna?

Ruska obaveštajna agencija i kineski špijuni stajali su iza sajbernapada na Evropsku agenciju za lekove prošle godine, piše holandski list "De Volkskrant".

Izvor: Tanjug

Subota, 06.03.2021.

18:42

Evropska agencija za lekove bila na meti ruskih i kineskih špijuna?
Ilustracija: Rawpixel.com/ Shutterstock

Prema listu, koji se poziva na izvore bliske istrazi, EMA je bila na meti kineskih špijuna u prvoj polovini 2020. godine, a potom ruskih obaveštajaca kasnije tokom godine, prenosi Rojters.

Ruski hakeri su navodno imali pristup sistemima EMA više od mesec dana, rekli su izvori za "De Volkskrant".

Kinezi su pristup dobili hakovanjem sistema nemačkog univerziteta, novine su citirale izvore, dok su Rusi navodno iskoristili nedostatke u podacima EMA za verifikaciju u dva koraka i drugim vrstama sajber-odbrane.

Evropski regulator za lekove sa sedištem u Amsterdamu prijavio je u decembru sajbernapad u kome su dokumenti koji se odnose na vakcine i lekove protiv kovid-19 ukradeni i procurili na internet.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova nije odmah odgovorilo na zahtev za komentar, ali Moskva je više puta demantovala zapadne optužbe o hakovanju.

Ni kinesko ministarstvo spoljnih poslova nije bilo odmah dostupno za komentar. Peking je ranije saopštio da se čvrsto protivi svim oblicima sajber napada i da ih suzbija.

EMA je pokrenula istragu sa holandskim i evropskim organima za sprovođenje zakona, ali do sada nije pružila detalje o tome ko je mogao da izvrši napade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: