Obijene crkve; "Sramota je da Srbi na Kosovu i Metohiji ni na Zadušnice nemaju mira"

Pravoslavna Crkva Svetog Petra i Pavla u Klokotu obijena je na Zadušnice.

Izvor: Tanjug

Subota, 06.03.2021.

09:45

Obijene crkve;
Ilustracija: Depositphotos/Eillen_1981

lopovi su iz nje odneli novac i određeni mobilijar, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Da je u crkvu provaljeno, primetio je meštanin koji pomaže oko crkve i koji je ovoga jutra krenuo da je otvori za vernike, navode iz Kancelarije.

Nepoznati počinioci, kako se sumnja, u crkvu su provalili kroz prozor koji su otvorili pajserom.

"Sramota je da Srbi na Kosovu i Metohiji ni na Zadušnice nemaju mira i da se njihovi verski objekti skrnave i nalaze na meti čak i na dan kada obeležavaju spomen na svoje preminule", navodi se u saopštenju.

Ovaj slučaj, kako se dodaje, najrečitije govori o ugroženosti pravoslavne baštine i verskih objekata na Kosovu i Metohiji, koji su učestalo meta vandala, pljačke, skrnavljena, kao i pretenzija na njihovu imovinu i posede.

Iz Kancelarije ukzuju da je samo tokom prošle godine na Kosovu i Metohiji zabeleženo više od 80 incidenata čije su mete bili Srbi, njihova imovina, grobovi, crkve.

"To jasno pokazuje da svako nereagovanje privremenih insitutucija u Prištini, potpomognuto indolentnošću međunarodne zajednice, šalje poruku izgrednicima da su Srbi i njihovi objekti legitimna meta", napominje se u saopštenju.

Takođe se zahteva da se svaki ovakav slučaj rasvetli, a počinioci sankcionišu, jer jedino tako možemo graditi mir i zajedničko poverenje.

Posle crkve u Klokotu, obijena i Crkva Svete Trojice u Partešu

Posle crkve u Klokotu, danas na Zadušnice oskrnavljena je i obijena još jedna crkva na Kosovu i Metohiji, Crkva Svete Trojice u Partešu, saopštila je kancelarija za KiM.

Koko se navodi u saopštenju, nepoznati počinioci noćas su opljačkali Crkvu Svete Trojice u Partešu i iz nje odneli novac iz blagajne i vezenu plaštanicu, koja predstavlja veliku vrednost ove svetinje.

Pljačka je primećena jutros tokom otvaranja crkve da primi vernike koji obeležavaju Zadušnice, navodi se u saopštenji i dodaje da su vrata na crkvi bila obijena, a fioke otvorene.

"Činjenica da je crkva poharana i oskrnavljena baš na Zadušnice posebno govori o statusu i ugroženosti srpskih svetinja i verskoj netoleranciji koja vlada na prostoru Kosova i Metohije. Istovremeno se na ovaj način Srbima šalje poruka da u miru ne mogu ni svoje mrtve da ožale", ističe kancelarija za KiM.

U saopštenju se pdseća da je to već drugi prijavljeni slučaj od jutros u kojem su se na meti vandala našle srpske svetinje na KiM, nakon što je poharana i Crkva Svetog Petra i Pavla u Klokotu.

Ukazuje se da se "ovakvom necivlizacijskom ponašanju mora se stati na put" i naglašava da najnovije skrnavljenje svetinja pokazuje da se bez odlaganja mora povećati bezbednost u srpskim sredinama južno od Ibra.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ističe da međunarodna zajednica ima dužnost i poverenu misiju da na terenu garantuju bezbednost svima, posebno Srbima koji se gotovo svakodnevno suočavaju da pretnjama i napadima.

Srpska lista: Procesuirati odgovorne za skrnavljenje crkava

Srpska lista pozvala je danas kosovsku policiju da hitno sprovede istragu i procesuira odgovorne za skrnavljenje crkava u opštinama Klokot i Parteš.

"Sramno je da su u 21. veku verska netolerancija i skrnavljenje svetih mesta deo svakodnevice srpskog naroda na Kosovu i Metohiji pred očima Evrope i sveta. Ovi vandalski napadi kao i stotine porušenih spomenika, na srpskim grobljima, koje će danas obići naši sunarodnici, su bruka kosovskih institucija i međunarodne zajednice koja je zadužena za mir i stvaranje normalnih društvenih odnosa kroz promovisanje suživota i tolerancije na Kosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju Srpske liste.

Kako se dodaje, pljačkanje crkve Svetog Petra i Pavla u Klokotu i crkve Svete Trojice u Partešu su tek jedni u nizu u poslednjih nekoliko nedelja, na koji nažalost nije bilo hitrih i oštrih reakcija međunarodnih predstavnika i lidera kosovskih institucija iz Prištine.

Prema njihovoj oceni, to dodatno razočarava srpski narod jer pokazuje antisrpski narativ koji je i dalje prisutan i koji toleriše napade na Srbe, srpsku imovinu kao i Srpsku pravoslavnu crkvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: