"Komplikovanije nego što izgleda"; "Bićemo u velikom problemu već od ponedeljka" VIDEO

Tačno je godinu dana od prvog zabeleženog slučaja koronavirusa u Srbiji.

Izvor: B92
Podeli
Foto: TV Prva
Foto: TV Prva

Gosti TV Prve koji su govorili o epidemiji su Zoran Gojković, član Kriznog štaba, i Milanko Šekler iz Veterinarskog instituta u Kraljevu.

Na pitanje kako je izgledala sednica Kriznog štaba, Zoran Gojković kaže:

"Na državi je da donese jednu racionalnu odluku koja će u obzir uzeti sve činjenice i okolnosti. Mi imamo ono na čemu je insistirao medicinski deo - pooštravanje mera".

Prema njegovim rečima situacija sa koronom je otvorena i mnogo komplikovanija nego što izgleda.

"Moramo voditi računa iako neki objekti rade", dodaje.

"Medicinski deo Kriznog štaba traži sprečavanje svih mogućih kontakata. To znači situacija kao u najvećem delu Evrope", a na pitanje da li je to policijski čas odgovara potvrdno.

Milanko Šekler kaže da ne sumnja u struku i ćlanove Kriznog štaba, kako navodi - "znaju šta treba da se uradi". Dodaje da je broj zaraženih preko 4.000 nedopustiv.

"Zatvaranje na početku panedmije je bilo logično u tom trenutku. Nije imalo maski, nije imalo ničega"; objašnava. Mere bi, smatra, trebalo da budu oštre i duže.

Kako kaže Gojković - ili ćemo svi preležati koronu ili ćemo se vakcinisati.

"Sve vakcine su od strane stručne javnosti dokazano bezbedne. Oni koji se vakcinišu nisu zaraženi od mogužnosti infekcije. Zaraženi su od teških stanja i smrti", navodi Gojković.

Pokušava se da se na više lokacija otvore punktovi za vakcinaciju, ali lična odgovornost je i dalje najbitnija.

"Zamislite kako je lekarima i medicinskim sestarama - koliko je njima dosta posle godinu dana", zaključuje na kraju.

Dr Ivo Udovičić, koordinator VMC Karaburma, naveo je za TV Prva tokom uključena da su u ovoj zdravstvenoj ustanovi pacijenti sa težom kliničkom slikom, kao i da zbog toga mora da se otvori još jedan deo bolnice sa 50 kreveta.

"Medicinsko osoblje je iscrpljeno i razapeto između nekovid bolnica i kovid bolnica gde se mi nalazimo, a koje se neprekidno pune novim pacijentima. Ovde imamo više od 170 ljudi koji su došli sa Vojnomedicinske akademije. Bićemo u velikom problemu već od ponedeljka, ako nastavimo ovako" istakao je dr Udovičić.

On je dodao da se desetak pacijenata zarazilo posle prve doze Sinforamove vakcine i apelovao na građane da se čuvaju jer je druga doza neophodna kako bi se stekao imunitet protiv korona virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 247 idi na stranu