Sahranjen vladika Atanasije; Ispraćaju prisustvovali brojni vernici; Porfirije poslao pismo VIDEO

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije sahranjen je danas na groblju manastira Tvrdoš kod Trebinja.

Izvor: Tanjug

Subota, 06.03.2021.

08:01

Sahranjen vladika Atanasije; Ispraćaju prisustvovali brojni vernici; Porfirije poslao pismo VIDEO
Foto: Shutterstok/Curioso.Photography

Pre sahrane, ispred Sabornog hrama Svetog preobraženja u Trebinju, služena je Sveta božanstvena liturgija, kao i opelo, nakon čega je pogrebna povorka krenula ka Tvrdošu.

Ispraćaju su prisustvovali brojni vernici, sveštenstvo i najviši zvaničnici Republike Srpske i regiona, među kojima predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić s ministrima i princ Filip Karađorđević s porodicom.

Opelo je počelo oko 8.30 časova, a ispred Sabornog hrama okupio se veliki broj građana.

Liturgija ispred hrama u Trebinju zakazana je za 10 časova, a polazak pogrebne povorke sa odrom vladike, praćenog sveštenstvom i vernim narodom, od Sabornog hrama u Trebinju do manastira Tvrdoš će biti u podne.

Telo episkopa Atanasija bilo je izloženo u Sabornom hramu u Trebinju, a Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska zamolila je sve građane koji će prisustvovati bogosluženjima i sahrani da se pridržavaju propisanih mera, saopštila je SPC.

Episkop Atanasije preminuo je u četvrtak u Trebinju od posledica koronavirusa.

Povodom smrti umirovljenog episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog u Hercegovini je proglašena dvodnevna žalost 5. i 6. marta.

Porfirije poslao pismo

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije naveo je u pismu pročitanom na sahrani episkopa zahumsko-hercegovačkog Atanasija Jevtića da su tamo gde je bio Atanasije, bili i sveti oci i učitelji Crkve - "tamo je bio Hristos raspeti i vaskrsli", čijom "silom" je on "hrabrio, čuvao, podizao i hranio sve koji su bili u nevolji".

Umirovljeni episkop i profesor na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu Atanasije preminuo je u četvrtak nakon borbe s korona virusom. Pismo je na sahrani na groblju manastira Tvrdoš u Trebinju pročitao mitropolit dabrobosanski Hrizostom zato što se patrijarh nalazi u preventivnoj samoizolaciji zbog kontakta s osobom zaraženom korona virusom.

"Ali - (Porfirije) njegov student, čime se beskrajno ponosim, i srce mi je puno kada to izgovorim ili pomislim, a verujem i mnogima vladikama, sveštenicima, monasima, koji su bili njegovi studenti, koji su ga tih davnih godina slušali na fakultetu, na javnim predavanjima u Beogradu, a i oni koji kao mirjani služe Crkvi, a nedeljom i praznikom su hrlili u manastir Vavedenje, gde je on, zajedno sa divnim profesorima, našim ocima Amfilohijem i Irinejem služio i na zemlji nam otvarao dveri Carstva nebeskog", naveo je Porfirije.

Porfirije je naglasio da je Atanasije studentima putem apostola Pavla otkrivao pravoslavlje, manastire i srpstvo Dalmacije - kada su pevali Hristos voskrese u Jasenovcu i na Kosovu, prvi put s njim kročili na Svetu Goru. "Čak i kada smo sa njim igrali fudbal u prestonom Beogradu, ispod Кalemegdana, mestu koje je osveštano žrtvom Donata i Fortunata, Ermila i Stratonika, đakona Avakuma i igumana Pajsija, jasenovačkih mučenika koji su nošeni Savom stigli pod drevne zidine; ali i hiljadama koje je krvavi komunistički teror pribrojao svetima mučenicima, u prestonici srpstva, ali i na drugim mestima.

Među njima je i rođeni stric vladike Atanasija, sveštenik Miloš Jevtić koji je na Svetu Petku 1944. godine ubijen sa hiljadama nevinih Mačvana i Poceraca na savskom mostu u Šapcu", istakao je on. Porfirije je kazao da Hercegovci znaju bolje od svih "šta je u nesrećnom ratu značio i činio vladika za našu Otadžbinu".

"Znaju to, ne manje i kosovsko-metohijski Srbi, a znamo i svi mi", dodao je on. Naglasio je da je Atanasije uz svetog Justina i Nikolaja, najplodniji i verovatno u svetu najpriznatiji i najpoznatiji srpski bogoslovski i naučni pisac. "Danas svi zajedno možemo da posvedočimo rečima apostola Pavla: vladiko Atanasije, dobar si rat ratovao, trku si završio; veru si održao. Sada te čeka venac pravde koji će ti dati Gospod naš, pravedni sudija", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: