"Pristupni proces EU nisu pregovori, već ispunjenje uslova"

Ambasador Francuske Žan Luj Falkoni istakao je danas da Francuska u potpunosti podržava proces širenja EU na Zapadni Balkan.

Izvor: Tanjug

Petak, 05.03.2021.

12:56

Depositphotos/jorisvo

On je dodao da se Francuska borila da samo taj region dobije evropsku perspektivu.

Falkoni je, na onlajn diskusiji "Francuska i evropske integracije Zapadnog Balkana" u organizaciji Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, podsetio da je evropska perspektiva Zapadnom Balkanu data još 2000. godine na Samitu u Zagrebu, u vreme kada je Francuska predsedavala EU.

To obećanje, dodao je, ponovljeno je na Solunskom samitu, a na prošlogodišnjem Samitu Berlinskog procesa predsednik Francuske Emanuel Makron je jasno kazao da je Zapadni Balkan jasan deo Evrope i da Francuska podržava evropsku perspektivu.

Falkoni je istakao da nijedan drugi region nema evropsku perspektivu, i da je upravo Francuska ta koja odbija da se bilo kom drugom ta perspektiva nudi.

Ukazao je da se mora znati gde staje proširenje, a stav Francuske je da je to posle Zapadnog Balkana.

Falkoni je podvukao da nisu samo puke reči obećanje evropske perspektive, već da se to treba pretočiti i u delo.

Međutim, ukazuje, da na tome moraju da rade obe strane.

Kazao je da je realnost da pristupni proces nisu nikakvi pregovori, iako to nije fer, već se radi čistom o ispunjenju postavljenih uslova.

"Ako počnete da pregovarate nećete uspeti u tome", savetovao je on dodajući da, ako kandidat želi da postane član nečeg većeg mora da se povinuje njegovim pravilima.

Zbog toga je, kiaže, potrebno da kandidati imaju iskrenu želju da ulože napore u ispunjenju uslova.

Falkoni kaže da je svestan da je to nekada bilo jednostavnije, navodeći 1995. kada su primljene Austrija, Švedska i Finska, ali je dodao da je sa tim zemljama postojala veća kohezija nego što je to slučaj danas sa Zapadnim Balkanom.

Ukazao je da i EU mora sa svoje strane da uradi svoj deo posla, a to je da zemlje kandidati, korak po korak, osete benefite približavanja Uniji.

Falkoni je kazao da sada, na insistiranje Francuske, postoji nova metodologija prijema novih članica, i da je jasnije šta se događa u pristupnom procesu.

Međutim, ističe da se još uvek čeka od Brisela da objasni kako će teći proces po novoj metodologiji.

U zemljama članice, dodaje, potrebno je da se učini EU popularnijom.

„Ako ne volimo EU, ne volimo je sa ili bez Zapadnog Balkana. Zato je sada izazov da popularizujemo EU u našim zemljama, a time i proces širenja“, dodao je Falkoni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: