Rasprava u studiju zbog Aleksića: "Imamo obavezu"; "Kako je moguće da posetiš zatvorenika a ne žrtvu" VIDEO

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pre dva dana posetio je Miroslava Aleksića u pritvoru i razgovarao sa njim, nakon pritužbe njegovog advokata.

Izvor: B92
Podeli

Podsetimo, Više javno tužilaštvo u Beogradu vodi istragu protiv Aleksića koji se nalazi u pritvoru zbog sumnje da je u periodu od 2012. do 2020. godine seksualno uznemiravao više osoba.

"Mi imamo obavezu kao insitucija zaštitnika građana da vršimo funkciju kontrole u kakvim uslovima se nalaze i žive lica lišena slobode. ovo je bila redovna poseta Okružnom zatvorom. Tokom te posete smo obavili razgovor sa nekoliko zatvorenika, među njima i sa gospodinom Aleksićem", napomenuo je Pašalić.

On je istakao da su uslovi u pritvorima po onome što zakon diktira daleko teži od uslova u zatvorima. "Lica koja su u pritvoru 23 sata provode u ćelijama, samo jedan sat im je ostavljen za šetnju", rekao je on gostujući u 150 minuta na TV Prva.

Pašalić je istakao da su Aleksić i oni koji se nalaze sa njim u pritvorskoj jedinici smešteni u delu, koji uslovno treba shvatiti kao neku vrstu zatvorske bolnice. "Tu se nalaze lica koja imaju određene zdravstvene probleme. To je mesto koje mi uvek posebno obilazimo".

Igor Jurić, direktor fondacije "Tijana Jurić" kaže da Pašalić govori kao pravnik, i sa te pravne strane možemo govoriti da treba biti objektivan.

"Ali s druge strane ja sam uznemiren kao građanin. Sad za vikend sam bio u poseti devojčici iz Niša koja je bila žrtva silovatelja 10 dana. I sada, kada je on smogla snage da priča, saznao sam šta se dešavalo tih 10 dana. Bio sam kod porodice koja je izgubila sina, malog Jovana. Video sam u kakvom su teškom psihičkom stanju ta deca, te porodice. Pitao sam ih da li im se neko nekada obratio. Dali je neko zakucao na njihova vrata i zapitao se kako se oni žive. Ja pričam o žrtvama. Zbog toga danas odgovorno tvrdim da se ne postupa na isti način sa žrtvama i sa počiniocima krivičnih dela. Hajde da stavimo na iste ravne časti te ljude. Pa kad već pomažemo tim ljudima koji su osumnjičeni ili onima koji su dokazani počinioci teških krivičnih dela. hajde da stavimo na istu vagu ljude koji su bili žrtve. Smatram da niko u državi, pa ni zaštitnik građana ne brine dovoljno o tim žrtvama", u dahu je ispričao Jurić gostujući na Tv Prva.

Potom je usledila prepirka Pašalića i Jurića.

"Začudio sam se da je naša poseta, mislim na posetu gospodinu Aleksiću, izazvala toliko značajan interes javnosti", rekao je Pašalić

"Kako je moguće da imaš objektivnu potrebu da posetiš jednog zatvorenika a kako nemaš objektivnu ili zakonsku potrebu da posetiš neke od žrtava kojima takođe treba pomoć zaštitnika građana", upitao je potom Jurić.

Celo gostovanje možete pogledati u videu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 247 idi na stranu