Oglasio se dr Kon uoči sednice: Nije dovoljno

Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je uoči sednice Kriznog štaba da je medicinski deo već ranije sve predložio i da neće promeniti predlog.

Izvor: Kurir

Petak, 05.03.2021.

12:45

Oglasio se dr Kon uoči sednice: Nije dovoljno
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

"Čuli smo dva ugla gledanja, sasvim prirodna, rešenje će biti svakako kako bude doneseno. Mi ne možemo da smanjimo ono što smo već rekli jer se situacija nije promenila. Smatramo da su mere racionalne, pitanje je koliko su se sprovodile", rekao je Kon.

Ne smatra da je zatvaranje na sedam dana dovoljno.

"Ne smatram da je taj period dovoljan za suzbijanje, ali to je minimum. Pitanje je ozbiljno i treba da saseče porast koji je krenuo. Pratićemo situaciju, poslednja tri dana daju nade da neće naglo rasti. Bitno je da se smanje kontakti, mere moraju da se poštuju", objasnio je on za "Kurir".

Istakao je da ništa nije dogovoreno unapred i da će se danas znati sve.

Na pitanje zbog čega ponovo imamo velike brojke dr Kon je rekao da je i dok smo bili na oko 1.500 dnevno zaraženih mogućnost pogoršanja je postojala.

"Nikada se nismo spustili na bezbedniji nivo, imali smo neadekvatno ponašanje posebno za vreme praznika. Uz sva upozorenja koje smo slali posle toga je došlo do početka porasta, naglašavali smo da je trebalo zaoštriti mere posle praznika", rekao je on.

Što se skijališta tiče istakao je da je odluka još u decembru bila da treba da rade sa 30 odsto kapaciteta, ali da se mere nisu poštovale.

"Kaznena politika nam je i dalje nije motivišuća jer se mora pooštriti, ako u Sloveniji imate 400 evra kaznu ako izađete u toku policijskog časa jasno je kakav je odnos prema tome. I pored svega toga i dalje imaju problema sa kovidom. Sve zajedno, svest je ta koja nas štiti. Kako ćemo to dalje izvesti da se zaustavi onda je teško", objasnio je dr Kon.

Ponovio je da nedelju dana zatvaranja nije mnogo i nije dovoljno ali bi u svakom slučaju neki predah bi bio i omogućio da dođe do smanjenja intenziteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: