Bolnice u Srbiji imaju plan samo za vikend: "Situacija je toliko dramatična da drugačije ne može"; VIDEO

Beograd -- Završen sastanak lekara kovid-bolnica s ministrom zdravlja. Napravljen plan samo za vikend. "Situacija je toliko dramatična da drugačije ne može".

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ MARKO DJOKOVIC
EPA-EFE/ MARKO DJOKOVIC

Pročitajte još:

Krizni štab za B92.net: "Videćemo"; "Napet sam kao puška"

Oglasio se dr Kon uoči sednice: Nije dovoljno

Kako je nakon sastanka rečeno, koronavirus se u Srbiji ponovo zahuktava. Mi smo sada u problemu jer je veći broj primljenih nego otpuštenih i jako brzo ćemo iscrpeti sve kapacitete, kažu lekari. Broj zaraženih se širi kao lepeza, istakla je dr Ivana Milošević, zamenica direktora Infektivne klinike.

"Danas smo se dogovorili da se pacijenti upućuju, pre svega, u kovid bolnice u Batajnici i Kruševcu. Računamo i na KBC 'Zemun' i 'Mišović', kao i na Infektivnu, koja radi 24 sata i nadamo se da nećemo morati opet u kovid sistem da vraćamo 'Zvezdaru' i 'Bežanijsku kosu', jer moramo voditi računa i o pacijentima koji nemaju kovid-19", rekla je Miloševićeva.

Ona je navela da je situacija takva da se ne treba iznenaditi da neko od pacijenata bude hospitalizovan i van Beograda, jer se veći broj bolesnika prima u bolnice, nego što se otpušta.

"Situacija je toliko dramatična da ne možemo da pravimo planove na duže straze i ovo važi samo za vikend", istakla je dr Ivana Milošević.

"Batajnica ima kapacitete za prijem bolesnika, ali ni to nije bezgranično. Sada je tamo oko 750 pacijenata, a kapacitet je 900", rekla je Ivana Milošević. Ona je posebno ukazala da isti ljudi rade taj posao već godinu dana, i da nije samo pitanje otvoriti dopunske kapacitete, jer u njeima treba neko i da radi.

Miloševićeva je rekla i da će biti otvoren drugi stacionar u VMC "Karaburma" sa 45 postelja, gde će biti angažovani radnici iz vojnog sistema.

Zato je apelovala na sve građane u ime svih zdravstvenih radnika koji godinu dana rade svoj posao, da se strpe i iskoriste privilegiju što Srbija ima četiri vakcine, jer je to jedini put ka normalnom životu.

"Nemojte da izgubimo šansu da se vratimo u relativno normalan život, što pre. Moramo da se pridržavamo mera, koje se nisu dovoljno poštovale, posebno posle prijema prve doze. Vakcina nije čarobni štapić, ona nas štiti, ali potrebne su bar dve nedelje posle druge doze da bismo bili sigurni", podvukla je doktorka Milošević.

Ona je kazala i da se mere koje su na snazi, a nisu najrigoroznije, ne poštuju, ističući da se broj zaraženih širi kao lepeza i da jedan inficirani može da zarazi mnogo novih. Među njima, kako je dodala, mogu da budu i oni koji su se čuvali, ali i oni koji su primili prvu dozu vakcine nakon čega su se opustili. Podvukla je da se krenulo u masovnu vakcinaciju kako bi se sprečilo širenje bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 247 idi na stranu