Da li je Đerlek otkrio u kom smeru će ići današnja odluka?

Beograd -- Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio da treba pooštriti epidemiološke mere "ako želimo da zaustavimo" širenje epidemije koronavirusa.

Izvor: Beta
Podeli
Tanjug/Strahinja Aćimović
Tanjug/Strahinja Aćimović

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv epidemije koronavirusa, na kojoj se očekuje donošenje novih mera, najavljena je za danas.

"Mislim na sve mere koje bi sprečile okupljanje više od pet ljudi, jer je evidentno da se više ne možemo osloniti na ličnu odgovornosti, pogotovo mladih", kazao je Đerlek za Radio-televiziju Srbije.

Rekao je da se svaki dan analizira epidemiološka situacija i istakao da je ubeđen u iskustvo i kredibilitet Kriznog štaba da donese "najbolju odluku za Srbiju".

Govoreći o vakcinaciji protiv koronavirusa, Đerlek je naveo da ona protiče u najboljem redu. Dodao je da se, ako se nastavi tim tempom, očekuje da će dva miliona građana Srbije biti vakcinisano do juna "i tada se možemo nadati mirnijem letu".

Đerlek je kazao da se danas očekuje dolazak 500.000 doza vakcine proizvođača "Sinofarm", a u ponedeljak i kontingent vakcine "Fajzer".

Naveo je da je moguće da u Srbiju tokom marta stigne i 300.000 doza vakcina preko sistema "Kovaks", ali je dodao da bi Srbija bila zadovoljna i sa 100.000. "Imunizacija je jedini način da se pobedi kovid 19", naglasio je on.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji u Beogradu, Đerlek je ukazao da je alarmantna, da se broj pregleda povećao za 50 odsto, kao i broj prijema u odnosu na broj otpusta iz bolnica, koje su pune.

Đerlek je naveo da će zbog "neodgovornog ponašanja građana" u kovid-sistem biti vraćen najmanje jedan klinički centar u Srbiji, po odluci ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 247 idi na stranu