"Lajčak u Beograd nije doneo ništa novo, ali je otišao s jasnom porukom Vučića"

Nakon razgovora u beogradu, specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine jasno je rečeno da Srbija neće prihvatiti nikakvo priznanje tzv. Kosova.

Izvor: Novosti

Petak, 05.03.2021.

09:18

Tanjug/Rade Preliæ

"Brisel i Vašington treba jasno da stave do znanja kosovskim Albancima da je pozicija Srbije u vezi sa priznavanjem nelegalno proglašene nezavisnosti Kosova nepokolebljiva: takvo rešenje, što se tiče naše strane, ne može biti deo sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine", pišu Novosti.

Taj list dodaje da je baš takvu poruku Miroslavu Lajčaku preneo predsedniK Srbije Aleksandar Vučić u sredu uveče.

Tokom višečasovnih razgovora, najpre na zvaničnom susretu, a potom i na radnoj večeri, šef srpske države ukazao je da nema više igre, da je Srbija spremna za nastavak dijaloga, ali ne i na nametnuta rešenja po kojima bi jedna strana dobila sve, a druga sve izgubila, kao i da insistira da se svi prethodno postignuti sporazumi i sprovedu.

Ova platforma o pozicijama Srbije sigurno nije bila prijatna "muzika" za Lajčakove uši, smatraju sagovornici "Novosti", ali veruju da će i u Briselu i Vašingtonu, ipak, biti sluha i mudrosti da se uvaže poruke koje će iz Beograda poneti specijalni izaslanik EU.
Tanjug/Rade Preliæ
Srđan Graovac, analitičar iz Centra za društevnu stabilnost, kaže, za "Novosti", da nema dileme da će se Srbija u narednom periodu suočiti sa snažnim pritiscima. On očekuje da će kandidat za premijera u Prištini, lider "Samoopredeljenja" Aljbin Kurti, za koga smatra da je suštinski čovek po meri i EU i SAD, nastaviti da govori da jedino što je Prištini od Beograda potrebno - jeste stolica u UN.

"Međutim, odnosi snaga u svetu više nisu takvi da SAD ultimativno mogu da zahtevaju i očekuju da Srbija ispuni sve njihove zahteve, uključujući i taj da prizna Kosovo. Mislim da je i Lajčak i te kako svestan da će, ako sada krene sa pričom oko rešavanja konačnog statusa, dijalog opet biti u ćorsokaku. Čak i ako u Vašingtonu budu škrgutali zubima na to što se ne rešava status Kosova, mislim da suštinski neće to sabotirati. Ono čega možda pojedinci u američkoj administraciji u ovom trenutku nisu svesni, ali će i te kako to postati, to je da pozicija Srbije ne zavisi isključivo od volje EU i SAD. Svaki dogovor koji naprave Beograd i Priština mora da aminuje i Savet bezbednosti UN, gde su i Rusija i Kina", istakao je on.

Po mišljenju diplomate Zorana Milivojevića, Lajčak u Beograd nije doneo ništa novo, ali je iz srpske prestonice otišao sa jasno definisanim stavovima o pozicijama Srbije - priznavanje Kosova ne može biti kompromis.

"Ako zapadni centri moći zaista žele mir i stabilnost na ovim prostorima i stavljanje tačke na otvorena pitanja, uključujući kosovsko, onda moraju da uvaže da su se okolnosti promenile, da se bez Srbije i zaštite njenih interesa to ne može rešiti. Moraju da uvaže da je Kosovo kao nezavisna država promašeni projekat koji se nije potvrdio i da se bez kompromisnog rešenja, uz uvažavanje interesa svih, taj posao ne može završiti. Niti je Srbija ista ona koja je nekada bila, niti se pritiscima i ucenama, nametanjem rešenja, može nešto postići. To može samo da vodi u nove sukobe i probleme na ovim prostorima, koji će se preliti na celu Evropu", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: