Severna Koreja proizvodi plutonijum nakon Kimove najave?

Neki satelitski snimci ukazuju da Severna Koreja trenutno možda pokušava da proizvede više plutonijuma za atomsko oružje u svom glavnom nukleranom postrojenju.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 04.03.2021.

12:34

Severna Koreja proizvodi plutonijum nakon Kimove najave?
Foto: EPA-EFE/KCNA EDITORIAL USE ONLY

Američki sajt "38 North", koji prati dešavanja u Severnoj Koreji, preneo je da snimci nuklearnog kompleksa u Jongbijonu ukazuju da elektrana na ugalj u ovom objektu radi nakon otprilike dvogodišnje pauze.

Saopštio je da to može da sugeriše da su u toku pripreme za preradu plutonijuma potrebnog za nuklearno oružje Severne Koreje, ali da to može i da znači da se postrojenje samo priprema za rukovanje radioaktivnim otpadom.

Ranije ove nedelje, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi potvrdio je da su neka nuklearna postrojenja u Severnoj Koreji nastavila da rade, što je očigledno kršenje važećih rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Plutonijum je jedan od dva ključna sastojka za izgradnju nuklearnog oružja, zajedno sa visoko obogaćenim uranijumom.

Kompleks Jongbijon, severno od glavnog grada Pjongjanga, ima postrojenja za proizvodnju obe komponente, ali nije poznato koliko je toga do sada proizvedeno u ovom kompleksu i gde se skladišti, navodi agencija.

Rojters prenosi da je u januaru Kim Džong Un obećao da će povećati nuklearni arsenal i obelodanio niz visokotehnoloških sistema naoružanja usmerenih protiv SAD, uz poruku da sudbina bilateralnih odnosa dve zemlje zavisi od toga da li će Vašington promeniti svoju neprijateljsku politiku prema Severnoj Koreji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: