Zašto je "Gardijan" odmah obrisao naslov o korona-zaključavanju?

Britanski list "Gardijan" napravio je pravu pometnju objavljivanjem naslova teksta o tome zašto bi trebalo uvesti zaključavanje.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.03.2021.

11:35

Zašto je
Tanjug/AP Photo/Michael Probst, FILE

Suština teksta je u tome da bi trebalo organizovati globalno zaključavanje na svake dve godine da bi se ispunili ciljevi Pariskog klimatskog sporazuma. Originalni naslov teksta bio je, kako prenos i Sputnjik, "Istraživanje: Globalno zaključavanje na svake dve godine je potrebno da bi se postigli ciljevi Pariskog ugovora u vezi sa ugljen-dioksidom".

Usledile su kritike zbog sejanja straha, pa je naslov promenjen u "Istraživanje: Na svake dve godine je neophodan pad emisije ugljen-dioksida poput onog za vreme korone", sa objašnjenjem da stručnjaci navode da bi takav pad tokom decenije bio potreban da se obuzda globalno zagrevanje jer je glavna teza naučnika da ako emisija ugljen-dioksida ne pada u meri koja se beleži tokom globalnog zaključavanja otprilike svake dve godine u narednoj deceniji, Zemlja će se zagrejati do apokaliptičnih nivoa. Liderka istraživanja o klimatskim promenama na koje se oslanja "Gardijanov" tekst Korin Lekver insistira da klimatske promene ne mogu biti sporedna stvar i da moraju biti u centru svake vlade.

"Svaka strategija i svaki plan svake vlade moraju biti u skladu sa borbom protiv klimatskih promena", navela je ona.

Iako ona nije predložila ljudima da se samovoljno lišavaju slobode svake dve godine kako bi udovoljili klimatskom modelu, ostale strateške akcije koje je spomenula kako bi se zadržale neke od koristi pandemije već su sprovedene - a u mnogim slučajevima sprovođene su godinama.

Od planskih gradova do podsticanja "aktivnog prevoza" (pešačenja i vožnje biciklom) i korišćenja javnog prevoza, do promocije rada na daljinu gde je to bilo moguće, njeni predlozi nisu baš novi - i malo je verovatno da će ikoga uveriti da su dovoljni.

Neki su smatrali da je "Gardijanov" naslov satira jer niko nešto tako ne bi objavio, izuzev možda Svetskog ekonomskog foruma, koji je zapravo ranije objavio pohvale onome što su zaključavanja učinila gradovima - pretvorila ih u nepodnošljive košnice cinkaroša u kojima se više ne može posetiti ni pozorište. Međutim, pod pritiskom javnosti, taj tvit je obrisan.

Svetski ekonomski forum je objavio i video-snimak u kojem hvali tišinu i čistiji vazduh - i nedostatak ljudi, mada taj deo nisu izgovarali naglas, navodi se u tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: