"Dijalog u kome Srbija ispunjava želje drugih je apsurdan"

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, ocenio je da je glavni preduslov dijaloga Beograda i Prištine jednako poštovanje prava i sloboda za sve na Kosovu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 04.03.2021.

09:26

Foto: Profimedia

Dodao je da je apsurdan dijalog u kome Srbija treba da pod pritiskom ispunjava želje druge strane.

"Svako ishitreno ili nametnuto rešenje, koje jednostrano privileguje jednu, a oštećuje drugu stranu, suštinski je neprimenjivo i nepravedno. Insistiranje na promeni granica protivno rezoluciji 1244 UN kao preduslova za dogovor je otvoreni poziv za dalji konflikt u celom regionu", napisao je Janjić na svom Tviteru.

Kako je rekao, nastavak dijaloga u kome se radi na unapređenju života ljudi, zaštiti ugrožena srpska baština na KiM, zaustavi iseljavanje mladih ljudi i popravi ekonomska situacija je od vitalnog značaja, a da bi primer političkog diktata bio sporazum koji bi ugrozio opstanak srpskog naroda i SPC, doveo do brisanja istorije.

On je dodao da bi takav dijalog pre ili kasnije doveo do konflikta koji bi ugrozio ceo region i samu EU, kao i da nijedna normalna zemlja to ne bi prihvatila.

"Pravedno rešenje situacije na KiM u velikoj meri će uticati na budućnost i ugled EU kao posrednika. EU u ovoj ulozi sa stavom zemalja članica koje nisu priznale KiM, pre svega zbog mogućih posledica za svoje države, ima obavezu da ostane statusno neutralna i posrednik dobre volje", rekao je iguman manastira Visoki Dečani.

Janjić ocenjuje i da je uloga SAD u procesu dijaloga veoma važna, posebno ukoliko se podrži traženje balansiranog rešenja, poštovanje ljudskih i verskih prava, zaštite svetinja SPC, što su, kaže on, rešenja koje će unaprediti ceo region.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: