Poznat sastav kosovske skupštine

Priština -- Centar za brojanje glasačkih listića na KiM objavio da su prebrojani svi glasački listići poslati poštom i da je pobednik izbora Samoopredeljenje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ lajo_2
Ilustracija: Depositphotos/ lajo_2

Taj pokret je osvojio 58 poslaničkih mandata u kosovskoj skupštini.

Na drugom mestu po broju mandata je Demokratska partija Kosova, koja je osvojila 19 mesta, a slede DPK sa 15 poslaničkih mandata, Srpska lista sa 10, nesrpske zajednice sa takodje 10 mesta i ABK sa osam poslaničkih mandata, prenosi Kosovo onlajn objavu Gazete ekspres.

Prema podacima Centra za brojanje glasačkih listića najviše glasova pristiglih poštm 44.252 osvojilo je Samoopredeljenje. Druga je DPK koja je osvojila 5.321 glas, dok je treći DSK sa 4.287 glasova.a ABK ima 1.112 glasova.

U međuvremenu, CIK je najavio da će konačni rezultati biti zvanično objavljeni danas.

"U ovom tenutku je završeno brojanje glasova izvan Kosova. Konačne rezultate CIK će objaviti u četvrtak, 18. dana nakon dana izbora. Biračkih mesta je 564, prebrojano je više od 32.000 uslovnih glasova i oko 57.000 glasova je stiglo putem pošte", rekao je portparol Centralne izborne komisije Valjmir Elezi.

Nakon zvaničnog objavljivanja rezultata CIK, stranke i kandidati imaju pravo žalbe Izbornom veću za žalbe u roku od 24 sata. Stranke posle toga mogu podneti žalbu Vrhovnom sudu.

Te žalbe mogu dodatno odložiti potvrdjivanje izbornih rezultata o formiranju kosovske skupštinea. Prema Zakonu o opštim izborima, CIK potvrdjuje konačne rezultate izbora, nakon završetka svih procedura na biračkim mestima i u centrima za brojanje glasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 73 idi na stranu