"Nešto se strašno događa"

Beograd -- Koordinator privremene bolnice u Areni kaže za RTS da je trenutno u toj bolnici na lečenju 386 pacijenata, kao i da dolaze sve mlađi ljudi i cele porodice.

Izvor: RTS
Podeli
Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic
Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Dr Vlado Batnožić naglašava i da raste broj pozitivnih. Nešto se strašno događa, poručuje on.

On je gostujući u Jutanjem dnevniku RTS-a, naveo da je sada u Areni 386 pacijenata, a da ih je juče bilo 370. "Jedan konstanstan porast broja pacijenata. Juče smo primili 35 pacijenata, a otpustili smo 18. Proteklih dana je bilo između 30, 40 i 50 primljenih pacijenata", kaže Batnožić.

Naveo je da su ranije dnevno primali 10 do 20 pacijenata, kao i da su sada sa težim kliničkim slikama. "Ranije su to bili lakši pacijenti, a sada su srednje teški i teški. Na kiseoniku je sada 306 pacijenata. Mi smo ranije trošili sedam tona kiseonika na 10 do 15 dana, a sada na tri dana sipamo i sedam tona kiseonika", naveo je doktor.

Istakao je da je promenjena starosna struktura pacijenata, ranije su bili uglavnom sredovečni ljudi, a sada je značajan pomak ka mlađoj populaciji, radno sposobnim ljudima od 25 do 35 godina, kao i od 35 do 50 godina.

Кaže da dolaze na lečenje čitave porodice, kao i da ne znaju gde su se zarazili, ali da mlađi uglavnom navode da su bili i restoranima i kafićima, a neki da su bili na skijalištima.

"To je za nas velika opasnost. Ja molim da se pridržavamo ovih mera koje je naš Кrizni štab doneo – nošenje maske, držanje distance. Ako toga ne bude, biće sve gora i gora situacija", poručuje Batnožić.

Batnožić je i direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Železnice, a u njihovoj kovid ambulanti se povećava broj pregleda i pozitivnih pacijenata.

"Ranije smo imali 20 do 30 pacijenata, a sada dnevno imamo i do 100 pacijenata. Dok je ranije bilo pozitivno 10 do 20 odsto pacijenata, sada je to 50 odsto testiranih. To je značajan pomak i skok. Nešto se strašno događa", zaključuje Batnožić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 247 idi na stranu