Pokrenuta istraga protiv navodnih zločina u Palestini; "Dugo smo čekali"

Tužilac Međunarodnog kriminalnog suda Fatu Bensuda je danas rekla da je pokrenula istragu protiv navodnih zločina na palestinskoj teritoriji, javio je AP.

Izvor: B92

Sreda, 03.03.2021.

16:14

Pokrenuta istraga protiv navodnih zločina u Palestini;
Ilustracija: New Africa/ Shutterstock

Bensuda je u saopštenju rekla da će istraga biti sprovedena "nezavisno, odvojeno i objektivno, bez straha".

Ona je 2019. godine rekla da postoji "osnovani razlog" da se pokrene istraga o ratnim zločinima izraelske vojske u Pojasu Gaze, kao i o aktivnostima u izraelskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj Obali.

Palestinske vlasti su pozdravile odluku Međunarodnog krivičnog suda da pokrene istragu, rekavši da će se na taj način doći do pravde i odgovornosti, preneo je Rojters.

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc izjavio je u utorak da Izrael razmatra kako da pomogne stotinama svojih državljana koji su predmet istrage Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu, koji zvanični Jerusalim ne priznaje.

"Nikada se nisam plašio da se probijam kroz neprijateljske redove i nastaviću da činim isto kada god budem morao", poručio je Ganc i dodao da je i sam možda na listi za hapšenje.

"Dugo smo čekali"

Palestinske vlasti su pozdravile odluku suda iz Haga.

"Na ovaj korak smo dugo čekali. Pokretanje istrage ide u prilog našem upornom traženju pravde i odgovornosti, što će biti stub mira koji zaslužuje palestinski narod", naveo je portparol spoljnih poslova Palestine.

Bensuda je imenovala izraelsku stranu i Hamas kao moguće počinioce ratnih zločina.

"Odluka da se pokrene istraga je plod mukotrpnog rada moje kancelarije, na čemus mo radili pet godina", rekla je tužilac Fatu Bensuda, a preneo Rojters.

Sledeći korak će biti da se utvrdi da li Izrael ili Palestina sami sprovode istrage povodom ratnih zločina, dodaje se u tekstu Rojtersa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: