Ništa bez velikog pritiska: Ako nema rešenja za KiM - izolacija Srbije?

Politički analitičar Bljerim Burjani izjavio je za Kosovo onlajn da je poseta Miroslava Lajčaka Kosovu informativne prirode.

Izvor: Kosovo online

Sreda, 03.03.2021.

11:25

Ništa bez velikog pritiska: Ako nema rešenja za KiM - izolacija Srbije?
Foto:Northfoto/ Shutterstock

Odnosno upoznavanje sa stavovima Aljbina Kurtija, Vjose Osmani i opozicionih stranaka na Kosovu o nastavku dijaloga sa Srbijom.

“Lajčakov dolazak u Prištinu odnosi se na upoznavanje sa mogućnostima Prištine u daljim razgovorima, za koje se očekuje da će započeti odmah nakon uspostavljanja kosovskih institucija”, kaže Burjani.

Glavna tema posete Miroslava Lajčaka Kosovu bio je dijalog između Kosova i Srbije i postizanje sporazuma kojim bi se finalizovali decenijski pregovori, smatra Burjani, koji ističe značaj kordinacije Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država u ovom procesu, bez koje neće biti željenih rezultata.

“EU i SAD neće tolerisati dugotrajni dijalog. Lajčak kaže da ima dogovor sa Bajdenom da će EU voditi ovaj dijalog, ali EU nikada ne može rešiti problem na ovaj način, sa ovim pristupom nikada. Dakle, EU bi trebalo da bude vrlo jasna po ovom pitanju. Ako se stranama ne nametne rešenje, nikada neće doći do sporazuma između Kosova i Srbije i ovo će pitanje sukoba ostati otvoreno godinama ili stolećima. Lajčak i EU nemaju političku moć da nametnu bilo šta stranama u dijalogu”, ističe Burjani.

On smatra da će bez američkog učešća i bez pritisaka na Srbiju platforma za dijalog propasti.

"Bez SAD nema rešenja, niti bez velikog pritiska na Srbiju. Ako Srbiji ne preti izolacija, dijaloška platforma neće uspeti. Lajčak je na Kosovu dobio informacije koje se nimalo ne razlikuju od prošlosti, pa ga ništa novo ne očekuje ni u Beogradu. Nisam optimističan da se takav sporazum može brzo postići i mislim da je EU daleko daleko od postizanje ovog sporazuma, bez SAD-a nema rešenja i neće biti sporazuma”, zaključuje Burjani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: