"Dogodio se veliki debakl"

Zagreb -- Hrvatska evroparlamentarka Romana Jerković izjavila da je solidarno rešenje nabavke vakcina Evropske komisije doživelo debakl.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/Johanna Geron, Pool via AP
Tanjug/Johanna Geron, Pool via AP

Zbog toga ona smatra da bi zvanični Zagreb trebalo da nabavi rusku vakcinu i da vlada ne sme da dozvoli da pravo farmakoloških kompanija na dobit bude ispred pava građana na zdravlje.

"Zajedničko i solidarno rešenje, koje je mutila Evropska komisija, zapravo je bilo dobro, doživelo je svoj debakl, ali činilo se u jednom trenutku da nema alternativu, ne samo zato što bi vakcina bila distribuirana na solidaran način, nego zato što je to dugoročno strateški najlogičnije rešenje", rekla je Jerković za zagrebačku N1 TV.

Pročitajte još i:


Ambasada otkrila plan Hrvatske

Dodala je da virus ne poznaje granice i iluzija je, kaže, da se na taj način može rešiti problem s kojim smo svi suočeni. "Ovo je bitka u kojoj nema jedan ili dva pobednika, ili smo svi pobednici ili smo svi gubitnici", rekla je Jerković.

Da Hrvatska danas, kazala je, ima Imunološki zavod, ne bismo se našli u ovoj situaciji, ne bismo bili uvoznici, nego izvoznici vakcina i bili bismo u bitno drugačijoj poziciji.

"Dogodio se veliki debakl, Evropska komisija se pokazala kao katastrofalan pregovarač, premalo se razmišljalo o proizvodnji, količinama, sigurnosti distribucije vakcina. Zvuči neverojatno da se Evropska komisija nije ni na koji način obezbedila. Ursula fon der Lajen je preuzela odgovornost, ali šta imamo od toga", upitala je Jerković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 192 idi na stranu