Sojevi kruže oko nas: Privatna TV otkrila - imamo nigerijski soj; Susedi imaju i njujorški

Nakon identifikacije britanske i južnoafričke varijante koronavirusa u Sloveniji, u toj zemlji potvrđen je i nigerijski soj.

Izvor: B92

Sreda, 03.03.2021.

07:25

Sojevi kruže oko nas: Privatna TV otkrila - imamo nigerijski soj; Susedi imaju i njujorški
Tanjug/AP Photo/Vincent Thian

Kako je sinoć objavila privatna POP TV, do sada je otkriveno sedam slučajeva najnovije varijante, a otkrila ih je laboratorija UKC Ljubljana.

Podaci koji su za sada dostupni pokazuju da nigerijska mutacija verovatno neće izazvati teži oblik kovida-19.

Južnoafrička varijanta potvrđena je u Sloveniji 9. februara kod jednog 54-godišnjaka, što ukazuje na to da infekcija mariborskog lekara nije bila kako se verovalo.

Ministar zdravlja Janez Poklukar rekao je na pres konferenciji da su u proteklih nedelju dana potvrđena 62 slučaja britanske varijante i jedan slučaj južnoafričke, dodajući da ne zna ništa o prisustvu nigerijskog soja.

Zvanični izveštaj o prisustvu različitih mutacija korona virusa koji kruže Slovenijom očekuje se danas, navodi agencija STA.

Istovremeno, u susedenoj Hrvatskoj, prema pisanju Jutarnjeg lista, čak 25 odsto novozaraženih u Zagrebu ima tzv. britanski soj virusa zbog čega su tamošnji stručnjaci tražili da se uved eposeban test koji bi brže mogao da identifikuje taj soj.

Hrvatska je takođe detektovala i južnoafrički, ali i njujorški soj za koje se veruje da su zarazniji, odnosno da se brže šire od prvobitne varijante kovida-19.

Što se tiče Srbije, naši stručnjaci su potvrdili da imamao britanski soj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: