Sojevi kruže oko nas: Privatna TV otkrila - imamo nigerijski soj; Susedi imaju i njujorški

Ljubljana, Zagreb -- Nakon identifikacije britanske i južnoafričke varijante koronavirusa u Sloveniji, u toj zemlji potvrđen je i nigerijski soj.

Izvor: B92, Jutarnji list, Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Vincent Thian
Tanjug/AP Photo/Vincent Thian

Kako je sinoć objavila privatna POP TV, do sada je otkriveno sedam slučajeva najnovije varijante, a otkrila ih je laboratorija UKC Ljubljana.

Podaci koji su za sada dostupni pokazuju da nigerijska mutacija verovatno neće izazvati teži oblik kovida-19.

Južnoafrička varijanta potvrđena je u Sloveniji 9. februara kod jednog 54-godišnjaka, što ukazuje na to da infekcija mariborskog lekara nije bila kako se verovalo.

Ministar zdravlja Janez Poklukar rekao je na pres konferenciji da su u proteklih nedelju dana potvrđena 62 slučaja britanske varijante i jedan slučaj južnoafričke, dodajući da ne zna ništa o prisustvu nigerijskog soja.

Zvanični izveštaj o prisustvu različitih mutacija korona virusa koji kruže Slovenijom očekuje se danas, navodi agencija STA.

Istovremeno, u susedenoj Hrvatskoj, prema pisanju Jutarnjeg lista, čak 25 odsto novozaraženih u Zagrebu ima tzv. britanski soj virusa zbog čega su tamošnji stručnjaci tražili da se uved eposeban test koji bi brže mogao da identifikuje taj soj.

Hrvatska je takođe detektovala i južnoafrički, ali i njujorški soj za koje se veruje da su zarazniji, odnosno da se brže šire od prvobitne varijante kovida-19.

Što se tiče Srbije, naši stručnjaci su potvrdili da imamao britanski soj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 192 idi na stranu