Mediji: Kokezine malverzacije u Carini: Dobit od 60 miliona evra, policija već dugo vrši predistragu

Pripadnici MUP-a Srbije već izvesno vreme, po nalogu tužilaštva, vrše predistragu o milionskim malverzacijama u Upravi carina.

Izvor: B92
Podeli
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

Posebno je interesantna činjenica da postoje indicije da je u tome učestvovala, preko važnih sportskih i državnih funkcionera, čak i kriminalna grupa Veljka Belivuka, a posredstvom njega i grupa Dejana Stojanovića Keke.

Prema nekim nezvaničnim saznanjima, najmanje 60 miliona evra profitirala je ova grupa.

U Upravi carina je poslednjih nedelja došlo do velikih kadrovskih promena. Smenjen je direktor Miloš Tomić, a na njegovo mesto je došao Branko Radujko. Otkaz je pre nekoliko dana dobio i Nemanja Manjak, nekadašnji šef Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja UC, a kasnije savetnik u tom odeljenju.

"Manjak, koji je jako blizak određenim strukturama naprednjaka u beogradskom odboru ove stranke, pod posebnom je istragom istražnih organa. Postoje indicije da je sa Slavišom Kokezom, predsednikom FSS, ali i Aleksandrom Nešovićem zvanim Baja, inače Kekinom bliskim saradnikom, ušao u posao sa otvaranjem carinskih skladišta. Navodno, Manjak i Kokeza su omogućili Nešoviću da dobije posao na tenderu za carinski terminal u Šimanovcima. U ovoj ekipi je još jedan Kekin saradnik A. D.", navodi izvor "Novosti" upoznat sa slučajem.

Posao je potom uziman od firmi koje su imale ranije sklopljene ugovore o skladištenju sa Carinom i prebacivan u objekte koji se vode na Nešovića. Ovo je samo vrh ledenog brega i u toku je prelistavanje dokumentacije u vezi sa svim malverzacijama na carini. Jer, postoje opravdane sumnje da su zahvaljujući zaleđini u Upravi carina, pojedinci u zemlju unosili svašta, bez ikakve kontrole.

"U Srbiju su ulazili prepuni kontejneri svega i svačega, a da uopšte nisu otvarani. Kamioni su samo prolazili. Ta roba nije carinjena, a pitanje je i šta je bilo sve u tim kutijama i kontejnerima", kaže izvor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 138 idi na stranu