MUP Srbije se oglasio nakon informacije o grupnim samoubistvima, posebno upozorenje za roditelje

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije dobilo je dopis od Interpola koji upozorava na kruženje informacije o pozivu na grupno samoubistvo mladih.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pročitajte još:

Interpol upozorio: Spremaju se masovna samoubistva dece

Tim povodom, MUP apeluje na roditelje da prate aktivnosti svoje dece na društvenim mrežama.

"MUP je obavešten od strane Interpola iz Jerusalima dopisom koji je upućen Letoniji, a ostalim zemljama na upoznavanje, o informacijama koje kruže na jednoj društvenoj mreži, a tiču se poziva na grupno samoubistvo mladih osoba, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Kako se navodi, na teritoriji Srbije se vrše provere navedene informacije, iako je navedeno obaveštenje upućeno Republici Srbiji isključivo radi informisanja.

"Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova sa maksimalnom opreznošću pristupaju proveri navedenih ili sličnih sadržaja na društvenim mrežama. Apelujemo i na roditelje da obrate pažnju na ponašanje svoje dece i sadržaje koje prate na društvenim mrežama", istakli su iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ranije danas, MUP Republke Srpske izdao je upozorenje zbog informacija koje su stigle od Interpola.

Upućen je apel roditeljima, posebno onima koji znaju da su njihova deca aktivna na društvenim mrežama i da imaju profil na Tiktoku, da provere akrivnosti svoje dece na društvenim mrežama.

"Takođe, apelujemo i na to da im ovih dana posvete posebnu pažnju, u smislu stalnog nadzora. Iako se prema do sada prikupljenim informacijama ovaj poziv odnosi na lokalnu Tik-Tok grupu u Rusiji, pripadnici ministarstva, u cilju prevencije bilo kakve negativne posledice, pristupaju s maksimalnom opreznošću", naveli su iz MUP-a RS.

Pročitajte još:

TikTok zabranjen u Italiji: Devojčica se ugušila radeći "izazov"

Izazov na platformi TikTok, "igra gušenja", uznemirio javnost: Pokrenuta istraga zbog smrti

Najpoznatija društvena mreža pod lupom zbog bizarnog izazova: Evo šta poručuju stručnjaci

Podsetimo, krajem januara Italiju je potresla smrt desetogodišnje devojčice koja je umrla zbog izazova na TikToku.

Izazov je, kako se navodi, podrazumevao da se što duže ostane bez vazduha, što je po devojčicu imalo fatalan iskoh.

Nakon ovog slučaja, i u Srbiji se pojavila vest o samoubistvu dečaka, koji navodno, takođe ima veze sa ovim izazovom na društvenoj mreži.

"Mislim da su ti izazovi nešto najgore što postoji. Em što uskraćuju kreativnost, a mislim i da nije toliko TikTok kriv, jer sve i da ne postoji da društvena mreža, ja sam isto tako neke gluposti radio kad sam bio mali", rekao je za Tv Prva tiktoker Branko Jovanović, nakon slučaja u Italiji.

Stručnjak za digitalni marketing, Ivana Ćirković, tada je naglasila da roditelji moraju biti upućeni u to šta njihova deca rade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 247 idi na stranu