Poslednji "šamar" zadao je Sebastijan Kurc

Nakon problema u EU sa nabavkom vakcina i sve češćih najava da neke članice nameravaju da se okrenu Rusima i Kinezima poslednji udarac zadao je Sebastijan Kurc.

Izvor: B92

Utorak, 02.03.2021.

10:59

Poslednji
Tanjug/AP Photo/Ronald Zak

Naime, austrijski kancelar izjavio je danas da se njegova zemlja i Danska više neće oslanjati na EU i da će zajedno sa Izraelom raditi na vakcini protiv koronavirusa.

"Ubuduće se više nećemo oslanjati na EU i zajedno ćemo sa Izraelom narednih godina proizvoditi vakcine druge generacije protiv daljih sojeva, kao i zajedno istraživati mogućnosti lečenja“, naglasio je on.

Kurc je, u pisanoj izjavi agenciji APA, ukazao da samo Austrija ima potrebu za 30 miliona doza vakcina, a iako je pristup preko EU bio u osnovi ispravan, Evropska agencija za lekove (EMA) prespora je u odobravanju vakcina i dolazi do problema sa isporukama, dodao je Kurc.

"Moramo se pripremiti na dalje mutacije i ne bi trebalo da više zavisimo samo od EU u proizvodnji vakcina druge generacije", naglasio je Kurc.

Eksperti smatraju da će narednih godina dve trećine stanovništva morati godišnje da se vakciniše. Kurc u Izrael putuje zajedno sa danskom koleginicom Mete Frederiksen, a premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je da će sa njima razgovarati o saradnji u proizvodnju vakcina.

Podsetimo, problemi sa vakcinama u EU počeli su onog trenutka kada je kompanija Astrazeneka objavila da neće moći da isporuči naručenu količinu vakcina. Iako su optuženi da su prioritet dali Velikoj Britaniji, koja sada prednjači u svakom smislu po pitanju vakcinacije stanovništva, mnoge kritike bile su upućene i šefici Evrospke komisije Ursuli fon der Lajen, koja se smatra odgovornom za fijasko s vakcinama.

Epilog bi u jednoj rečenici mogao da glasi: Jedna po jedna zemlja Unije počinju da se okreću ka drugim izvorima i načinima nabavke vakcine. Prva je to učinila Mađarska, isto je htela i Hrvatska, a za njom i Češka i Slovačka.

Međutim, potez Austrije mogao bi biti najjači "šamar" Evropskoj uniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: