Tiodorović: Desilo se nešto što nije smelo; najveći problem su prodavnice i kafići

Zbog izuzetno nepovoljne epidemijske situacije, u Vranju je tim Ministarstva zdravlja.

Izvor: B92, RTS
Podeli
Printskrin: TV Prva/ arhiva
Printskrin: TV Prva/ arhiva

Pročitajte još:

Da li smo blizu vanrednog stanja? Vučić: Imam podatke od jutros

Na sastanku sa predstavnicima zdravstvenih ustanova u tom gradu, razgovarali su o procesu vakcinacije, ali i o slučaju jednog građanina Vranja koji je primio dve doze vakcine različitih proizvođača.

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović je, govoreći o slučaju vakcinacije dvema vakcinama različitih proizvođača, rekao da se desilo nešto što nije smelo i nije moglo da se desi da su poštovane procedure.

"Najvažnije je da tom pacijentu kod koga je došlo do davanja druge vakcine, a ne one koje je trebalo da primi kao drugu dozu, zdravstveno stanje pod kontrolom i sigurno je da ćemo i dalje pratiti svaki dan njegovo stanje i imati potpuni uvid nad onim šta se sa tim našim građaninom Vranja dešava", naveo je Tiodorović.

Napomenuo je da moramo da budemo svesni da je preopterećenost ljudi koji sprovode vakcinaciju ogromna, kao i da je interesovanje stanovništva veoma veliko.

"Tako nešto se ne sme ponoviti, procedura je poznata, procedura je jasna i ona se mora sprovoditi do kraja. Svako mora da bude pitan pre nego što mu se da druga doza, koju ste vi primili vakcinu. Ne samo uvid u njegovu dokumentaciju, nego i da ga pitaju. I ako ne zna, da se to vidi iz njegovih dokumenata", naglasio je Tiodorović.

Sastanak trajao dva sata

Pročitajte još:

"Vanredno stanje ili pucamo k'o zvečka"

Posle sastanka koji je trajao gotovo dva sata, nadležni su rekli da nije poštovana procedura u tom slučaju i da će se i dalje sprovoditi stručni nadzor, kao i da će narednih dana biti poznato ko je odgovoran zbog toga što je jedna osoba primila vakcine različitih proizvođača.

Naveli su i da su se sami uverili da se u ugostiteljskim i trgovinskim objektima u Vranju ne poštuju dovoljno epidemiološke mere.

"Najveći problem u poštovanju mera jeste u trgovinskim centrima, odnosno u prodavnicima, odnosno u restoranima i kafićima. Ono što smo čuli i od inspektora je da se mere distance u restoranima i kafićima takođe ne poštuju", rekao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić.

Gradske vlasti poručuju da će učiniti sve da pooštre mere koje su u njihovoj nadležnosti.

"Mi ćemo u narednom periodu sigurno učiniti sve da pooštrimo sve mere koje su u nadležnosti lokalne samouprave, da se poveća pre svega disciplina naših sugrađana i strožija kontrola svih epidemijskih mera", naveo je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković.

Predstavnici institutâ "Torlak" i "Batut", Ministarstva zdravlja i Kriznog štaba, kao i predstavnici zdravstvenih ustanova u gradu obišli su kovid-ambulantu i kovid-bolnicu, kao i mesto gde se građani Vranja vakcinišu.

Kapaciteti u obe kovid-bolnice u Vranju su gotovo popunjeni, a do sada je vakcinisano oko 17.000 stanovnika Vranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 247 idi na stranu