Stotine na ulici rizikuje hapšenje zbog 47 opozicionara koji su "pali" zbog kineskog zakona

Rizikujući hapšenje, stotine demonstranata su se okupile danas ispred suda u Hongkongu gde je počeo proces četrdesetsedmorici opozicionara.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.03.2021.

21:40

Stotine na ulici rizikuje hapšenje zbog 47 opozicionara koji su
EPA/JEROME FAVRE

Oni su optuženi za subverziju po novom kineskom zakonu o nacionalnoj bezbednosti.

Današnji protest je bio najveći u poslednjih nekoliko meseci, a okupljeni su uzvikivali zabranjeni slogan "Oslobodite Hongkong. Revolucija našeg vremena", preneo je Si-En-En.

Tužilaštvo je optužilo 47-oricu opozicionara za učešće u "masivnoj i dobro organizovanoj subverzivnoj šemi protiv vlade Hongkonga", organizovanje i učestvovanje na nezvaničnim primarnim izborima u julu prošle godine.

Parlamentarni izbori u Hongkongu trebalo je da budu održani u septembru, ali su zbog pandemije korona virusa odloženi do daljnjeg.

Odbrana optuženih tvrdi da će tužba biti upamćena kao "izazov fer izborima u Hongkongu" i iznela kritike na račun tužilaštva zbog "podizanja optužnice bez dovoiljno dokaza".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: