Da li znate koliko bi mladića otišlo u vojsku i u rat za Srbiju?

Beograd -- Uvođenje obaveznog vojnog roka podržava skoro tri četvrtine mladića u Srbiji, a skoro 40 odsto njih bi dobrovoljno otišlo u rat zbog Srbije.

Izvor: Beta
Podeli
EPA-EFE Philipp Gueland
EPA-EFE Philipp Gueland

To su pokazali rezultati istraživanja agencije "Haus od vin" koje je preneo današnji Blic.

Vraćanju obaveze služenja vojnog roka protivi se oko 24 odsto ispitanika, dok nešto više od tri odsto mladića od 17 do 30 godina nema stav o toj temi.

Među onima koji podržavaju obavezno služenje vojnog roka, 80 odsto navelo je da bi služilo s oružjem u kasarni.

Istraživanje je pokazalo i da vraćanje te obaveze podržava oko 80 odsto ispitanika iz Šumadije i Zapadne Srbije, oko 75 odsto sa juga i istoka Srbije, dok je najmanji procenat zabeležen u Beogradu, gde iznosi nešto više od 69 odsto.

Podsetimo, prošla je decenija otkako je ukinuta obaveza služenja vojnog roka, a za ovih deset godina ta tema nikad nije prestala da bude aktuelna. Međutim, nakon što se oglasio predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, čini se da vraćanje obaveznog vojnog roka nije više samo ideja, već i izvesna realnost.

Takođe, podsećamo i na anketu koju smo sproveli na B92.net, a u kojoj je, od ukupnog broja čitalaca koji su glasali, više onih koji nisu za uvođenje obaveznog služenja vojnog roka. U komentarima je ovakva situacija pojašnjena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 247 idi na stranu