Vlast odredila predstavnike za dijalog, opozicija uglavnom nije

Posle zvaničnog poziva strankama, za sada je poznato ko će u drugoj fazi pregovora predstavljati vladajuću koaliciju, kao i nekoliko stranaka opozicije.

Izvor: Tanjug
Podeli
EP. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC bs
EP. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC bs

Poziv je usledio nakon današnjeg sastanka predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića sa predsednikom Predsedavajućeg spoljnopolitičkog komiteta Dejvida Makalistera o nastavku međustranačkog dijaloga.

Dačić je danas pozvao stranke da odrede po dva stalna pregovarača i da dostave platformu za pregovore Narodnoj skupštini, stranake opozicije koja je insistirala na razgovorima uz posredovanje Evropskog parlamenta još nisu odredile svoje predstavnike, ali jesu vladajuće - Srpska napredna stranka i Socijalistička partija.

Srpska napredna stranka je spremna da razgovara i sa onima koji insistiraju na prisustvu stranaca, kao i sa onima koji ne žele da učestvuju u bilo kakvim razgovorima u kojima je prisutan međunarodni faktor.

Dogovoreno je, kažu, da SNS u predstojećem dijalogu predstavljaju Aleksandar Martinović, Vladimir Orlić, Milenko Jovanov, Vladimir Ðukanovic, Sandra Božić, Bilja Pantić Pilja i Dejan Ðurdević.

Socijaliste će predstavljati šef poslaničke grupe SPS Ðorđe Milićević i poslanik Žarko Obradović, ali odluka učešću u dijalogu će tek biti doneta na stranačkim organima.

Predsednik SPAS-a Aleksandar Šapić, koji je učestvovao u prvoj fazi razgovora kao opozicija, na pitanje da li će sada njihovi predstavnici učestvovati odgovara da hoće, jer su, kako kaže, uvek učestvovali, ali ipak napominje da su se okolnosti malo promenile i da možda nema razloga da vladajuću koaliciju predstavlja veliki broj pregovarača.

"Mi smo sad vladajuća koalicija i nema baš mnogo smisla da idemo sa nekim svojim predlozima, a da pre toga to ne podelimo sa našim koalicionim partnerima, tako da ćemo u narednom periodu videti sa SNS, i ukoliko se složimo oko najvažnijih stvari, nema razloga da imamo 65 predstavnika i da se pravi gužva. Nemamo problem da usaglasimo stavove i da ide jedna ekipa", rekao je Šapić.

U narednim danima će odluku o imenima pregovarača doneti više opozicionih grupacija koje žele prisustvo međunarodnog faktora, a među kojima su stranke okupljene oko Stranke slobode i pravde, Narodne stranke, Socijaldemokratske stranke, Nove stranke i drugih.

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton kaže za Tanjug da će i oni narednih dana odlučiti da li će učestvovati samostalno ili u okviru koalicije Vojvođanski front, a samo učešće u međustranačkom dijalogu o izbornim uslovi nije dovedeno u pitanje.

Marton kaže da će oni izaći sa predlogom izmene izbornog sistema.

Stranku moderne Srbije predstavljaće kopredsednica Tatjana Macura i generalni sekretar stranke Vladimir Ðurić, a prema rečima Macure, ta stranka smatra da su promene u kratkom roku moguće na tri polja, a to su administrativne procedure, mediji i ograničavanje finansija koje se koriste u kampanji, kako nijedna partija ne bi imala nekorektnu prednost.

S obzirom na to da postoje stranke koje, kako kažu, ne žele da iznose unutrašnje probleme pred strancima, međustranački dijalog će se voditi na "dva koloseka", a poziv koji je danas uputio Dačić se odnosi i na njih.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović rekao je za Tanjug da će do kraja nedelje uputiti zvanično pismo predsedniku Narodne skupštine Ivici Dačiću u kojem će se odazvati pozivu na dijalog, ali bez stranog posredovanja.

"U pismu ćemo navesti i šta je naša platforma, ona je već usaglašena u okviru zajedničkog rada sa većim delom opozicije, a dva glavna aspekta su prisustvo u medijima i kontrola izbornog procesa", rekao je Jovanović, koji će sa još nekoliko predstavnika lično učestvovati u dijalogu.

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj kaže da su oni odredili svoje predstavnike, i to Aleksandra Šešelja i Ðurađa Jakšića, a o učešću u međustranačkom dijalogu će tek razgovarati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 88 idi na stranu