Navaljnog premestili u zatvor 100 km od Moskve; "Moći će da radi"

Moskva -- Ruski opozicionar Aleksej Navalni stigao je u kaznenu koloniju broj 2 u Pokrovu, 100 kilometara od Moskve.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV
Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

To je izjavio za TASS aktivista za ljudska prava Ruslan Vahapov, specijalizovan za odbranu prava zatvorenika.

"Prema mojim informacijama, Navaljni je nedavno prebačen u IK-2 u Pokrov. Izveštaji o njegovom dolasku u ovu popravnu ustanovu kruže među zatvorenicima kaznene kolonije", rekao je Vahapov.

Prema njegovim rečima, dolazak Navaljnog u ovaj zatvor u centralnoj ruskoj Vladimirskoj oblasti moći će da se potvrdi tek nakon posete njegovih advokata.

„Ovo će konačno skinuti sa dnevnog reda sva pitanja u vezi sa zatvaranjem Navaljnog“, rekao je Vahapov i dodao da bi Navaljni kasnije mogao biti premešten u drugi zatvor.

Raniji izveštaji govorili su da je Navaljni u petak odveden u Vladimirsku oblast, podseća TAS S.

Moći će da radi

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni je iz Moskve sproveden u „Zatvorsku koloniju broj 2“ u mestu Pokrov, u centralnoj ruskoj Vladimirskoj oblasti, a tokom izdržavanja kazne ima mogućnost da radi u zanatskim radionicama, kuhinji ili biblioteci, javlja TAS S pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

Ruska agencija navodi da je izvor potvrdio i da Navaljni može da bude zaposlen tokom izdržavanja kazne, pošto postoje svi uslovi da nakon obuke radi na više poslova, kao strugar ili da šije maske, a može da bude i bibliotekar ili kuvar.

Izvor je potvrdio za TAS S da je kolonija u koju je Navaljni prebačen sa „uobičajenim pravilima“, što znači da su zatvorski uslovi manje strogi i da je namenjena zatvorenicima koji su prvi put kažnjeni i to za lakša krivična dela, a kaznu tamo trenutno izdržava oko 800 lica.

Moskovski sud je u februaru osudio Navaljnog na dve i po godine zatvora, pošto mu je preinačio uslovnu kaznu iz decembra 2014. u zatvorsku, jer se nije na vreme javio nadležnom organu dok se u Nemačkoj oporavljao od navodnog trovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 451 idi na stranu